Fájdalmas a búcsú az elhunyt Szaxi Maxitól

HírKlikk 2019. augusztus 22. 09:19 2019. aug. 22. 09:19

"Köszönjük, hogy megtanítottál bennünket szívvel élni és oroszlánként harcolni” – írta a Hungária és a Dolly Roll zenekar szaxofonosaként ismert Fekete Gyula, művésznevén Szaxi Maxi gyászoló családja.

A hozzátartozók augusztus 21-én tudatták, hogy hosszú betegeskedés, több éves küzdelem után a legendás zenész feladta a harcot és 67 éves korában elhunyt - írta meg az index.hu.

Fekete Gyulától a Dolly Roll is szívszorító sorokkal búcsúzik a közösségi oldalán: "Ismét gyászol a zenész társadalom, egy újabb kiváló tehetségű kolléga, barát hagyott itt minket, egy hosszadalmas betegség után."

"Szaxi-Maxi- egy igazi sokszínű egyéniség volt egy zseniális és tehetséges, sokoldalú zenész, aki képes volt bármilyen számára ismeretlen hangszert 5 percen belül megszólaltatni, és azon dallamokat játszani, remek dalszerző, és szövegíró, kiváló szaxofonos, lelke volt a hangszernek ahogyan megszólaltatta, de ha kellett gitározott, zongorázott, harmonikázott, ha nagyon kellett dobolt, egy igazi két arcú zseni, kicsit bolondos, vidám, nagylelkű, segítőkész ember" - így emlékeznek meg róla egykori zenésztársai. 

Az alábbiakban tekintsük át Fekete Gyula életpályáját: 

Neves zenész családból származott. Zeneművészeti Szakiskolát végzett Jazz tanszakon, majd a Hungaria együttes énekes-szaxofonosa lett. Szaxi Maxi a Hungária 1983-as felbomlása után lett a Dolly Roll tagja, ahol ő énekelte a Wind szörny, a Naplemente, a Maria Makaroni című dalokat.

1990-ben önálló kar­rierbe kezdett, mikor megjelentette Rock 'N' Roll Maximix című lemezét. 2006-ban jelentkezett újabb önálló lemezzel, Ami jó, az jó címmel.

1992-ben megalapította a Maximusic Kiadót. Énekes-zongorista előadóként bejárta a világot is, szaxis-énekesként pedig hangulatos rock and roll szólóműsorával, valamint a rajta kívül öt másik zenésszel közösen beindított Szaxi Maxi Music Banddel vállalt fellépéseket.

2010 után egy luxushajó zenekarában dolgozott, ahol egyik alkalommal hirtelen rosszul lett, és nyaktól lefelé lebénult. Helikopterrel vitték kórházba, ahol életmentő műtétet végeztek rajta, és egy ideig mesterséges kómában is tartották.állapota ekkor nem volt túl biztató. Lebénult, beszédképtelen lett, sőt az idegi károsodás miatt egy időre a látását is elvesztette, és a veséje is leállt, ezért az egyik szervet ki is kellett venni. Később úgy tűnt, megindul a gyógyulás útján, de végül feladta a küzdelmet.

Forrás: Index