Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épül a Nyugati pályaudvar mellett

HírKlikk 2019. augusztus 3. 18:15 2019. aug. 3. 18:15

Az új Nagycirkuszt a Liget-projekttel összefüggésben építik fel, mivel a Városliget átalakítása folytán a jelenlegi Fővárosi Nagycirkusznak költöznie kell.

A HVG fedezte fel azt a kormányhatározatot a Magyar Közlönyben, amely Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elnevezésű beruházás megvalósításáról szól. A központot a Nyugati pályaudvar mellé, az Eiffel tér, a Podmaniczky utca és a Ferdinánd híd által határolt területre tervezik.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell gondoskodnia az önálló telkek kialakításáról és a rajtuk található vasútüzemi elemek kiváltásáról. A kormány arról is döntött, hogy egyes kiszolgáló funkciók továbbra is a célra jelenleg használt helyeken működjenek, továbbá hogy korszerűsítsék az egész beruházást lebonyolító és majdan üzemeltető Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. kezelésében lévő cinkotai és zuglói ingatlant is.

A határozat a Liget Projektre hivatkozik, mert bár az új helyszín nem a Városligetben van, a mostani Fővárosi Nagycirkusz ott működik, és két évvel ezelőtt a Liget átalakításával összefüggésben döntötték el, hogy új helyre kerüljön. Igaz, akkor a ma már nem létező Fejlesztési Minisztériumnak és az EMMI-nek (Seszták Miklós és Balog Zoltán akkori minisztereknek) 2017. november 15-i határidőt adtak a javaslattételre.

Arról nem tudni, hogy a cirkusz átköltöztetése mennyi pénzbe fog kerülni. Az előkészítésről, illetve a forrásigényről azonnali határidővel kell javaslatot tennie Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek. Azt azonban kimondták, hogy mivel a cirkusz bevétele csökkenni fog a változások miatt, működését a Liget Projekt költségvetéséből is lehet finanszírozni.

A miniszter - minden bizonnyal a várható feladatokat szem előtt tartva - cirkuszművészeti miniszteri biztossá nevezte ki Fekete Péter kulturális államtitkárt. Várhatóan ő fogja irányítani a gyakorlati végrehajtást.