Otthonról böngészhető Rákosi levelezése

HírKlikk 2019. március 5. 12:40 2019. márc. 5. 12:40

Digitális formában tette közzé az interneten a Rákosi Mátyás és felesége száműzetésbeli levelezését tartalmazó másolatgyűjteményt Budapest Főváros Levéltára - mondta el Kenyeres István, az intézmény főigazgatója kedden Budapesten.

A sajtótájékoztatón Kenyeres István hozzáfűzte: az összesen 264 irat digitális másolatát Ungváry Krisztián történész ajánlotta fel a levéltárnak, amely a gyűjtemény feldolgozását és széles körben hozzáférhetővé tételét vállalta.

Az eredeti iratok kalandos úton kerültek Ungváry Krisztián birtokába, aki Meruk Józseffel közösen könyvet is írt a gyűjteményről. A kötet Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai címmel tavaly ősszel jelent meg.

A gyűjtemény többsége Rákosi Mátyás és felesége 1956 nyarán kezdődő szovjetunióbeli száműzetése idejéből származik, ugyanakkor néhány korábbi irat is található az anyagban - mondta el Horváth J. András főlevéltáros.

A teljes, jelentős részben oroszul írott, rövid magyar tartalmi ismertetőkkel kiegészített történelmi iratanyag Budapest Főváros Levéltára internetes oldalán (www.bparchiv.hu), az adatbázisok között érhető el.

Forrás: MTI