Nyalánkságok az új ízekre vágyóknak

Foglár Noémi 2019. július 4. 15:27 2019. júl. 4. 15:27

Nem tudod, mi legyen a desszert? Ha már unod megszokott receptjeidet és szeretnéd valami újdonsággal meglepni szeretteidet, készíts el egyet az alábbi ínyencségekből!

Ízletes „darázscsípés” (Hozzávalók a tésztához:)

- 15 dkg túró,
- fél dl tej,
- fél dl olaj,
- 12 dkg cukor,
- egy csomag vaníliás cukor,
- 30 dkg liszt,
- egy csomag sütőpor,
- egy csipet só

A rátétet elkészíthetjük:

- 10 dkg margarinból,
- 15 dkg cukorból,
- 14 dkg mézből,
- egy csomag vaníliás cukorból,
- két evőkanál tejből
- 25 dkg aprított mandulából

Keverjük össze a túrót, a tejet, az olajt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Lassan adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport. Az adalékanyagokból gyúrjuk meg a tésztát lisztezett gyúródeszkán, majd sodrófa segítségével tegyük a tepsibe. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A hámozott mandulát vágjuk össze, tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a margarint, a cukrot, a mézet, a vaníliás cukrot és a tejet. Csak addig melegítsük, amíg a rátét folyékony állapotba nem kerül. Majd öntsük rá a tésztára és az előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig süssük.

Különlegesen finom turmix

Pucoljunk meg egy citromot, egy narancsot vagy mandarint, egy fél ananászt és egy almát. A gyümölcsöket tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá két kiskanál mézet, két dl sovány tejet és egy dl ásványvizet. Turmixoljuk össze a hozzávalókat, s a kész italt tegyük fél órára a hűtőbe. Kínáljuk hosszú poharakba öntve ezt az ízletes, magas rosttartalmú és vitamindús nedűt.

Rumos-mézes sütemény

Hozzávalók:

- tíz dkg méz,
- harminc dkg liszt,
- nyolc dkg porcukor,
- fél dl rum,
- fél dkg szalalkáli,
- három dkg reszelt,
- kandírozott narancshéj,
- tíz dkg darált dió,
- őrölt fahéj,
- két tojássárgája,
- fél dl tej,
- egy késhegynyi őrölt szegfűszeg,
- ánizs

A szalalkálit feloldjuk rumban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a fűszereket és a cukrot. Egy kevés forró vízben elkeverjük a mézet, majd hagyjuk kihűlni. Majd ezt a mézes szirupot és a többi hozzávalót is elkeverjük a masszában. Közepesen puha tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk, majd hat órán keresztül pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centiméter vastagra nyújtjuk. Formákat vágunk ki belőle, megkenjük hideg tejjel, és kikent tepsibe rakjuk. 240 fokra hevített sütőbe tesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát megsütjük. Amikor kész, megkenjük a felvert tojással, kihűtjük, majd díszítjük.

Forrás: Hírklikk