Töltött cukkinihajók
Köret nélkül, de akár egy kis barna rizzsel is szuper ebéd vagy vacsora ötlet.
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb cukkini
- 50 dkg darált pulykamell vagy comb
- 2 marék reszelt trappista sajt
- 1 dl főzőtejszín
- 2 ek. olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. friss bazsalikom
- 15 dkg paradicsompüré
- só, bors
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. A megmosott cukkiniket hosszában elvágjuk és kikaparjuk a belsejüket egy kanállal. Az aljukból levágunk hosszában egy vékony csíkot, ezzel stabilizáljuk őket, hogy ne boruljanak fel a sütőben.
Egy serpenyőben a felhevített olívaolajon a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst és addig sütjük, míg a hús kifehéredik (nagyjából 15 perc). Ezután hozzáadjuk a friss vágott bazsalikomot, a paradicsompürét és további 20 percig fedővel lefedve főzzük még.
Ekkor ráöntjük a tejszínt. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Pár percig még érleljük az ízeket. Ha túl híg maradna, akkor fedő nélkül 5 percig még tovább főzzük.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a töltött „cukkinihajókat’’, sajtot reszelünk a tetejükre és az előmelegített sütőbe helyezzük őket. 175 Celsius fokon 15 percig sütjük, majd 200 fokon addig, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.