A kínai ügynök olyan, mint a porszívó, visz mindent amit talál

HírKlikk 2024. április 29. 17:40 2024. ápr. 29. 17:40

Az osztrák hadsereg számítástechnikai biztonságáért felelős főnöke arra figyelmeztetett, hogy Magyarország ajtót nyit a kínai kémek számára, ha valóban engedélyezi, hogy kínai rendőrök járőrözzenek a területén.

Ezeknek az embereknek ugyanis bizonyítaniuk kell: nem hiába küldték ki őket. Vagyis hírforrásokat toboroznak, árulók után kutatnak. Ha jól dolgoznak, tovább maradhatnak, így mindenképpen bizonyítani akarnak. Ez esetben ugyanis esetleg továbbküldik őket Bécsbe, vagy Berlinbe. Viszont ha nem hoznak eredményeket, akkor könnyen olyan helyeken kötnek ki, mint Uganda.

És ezek a szolgálatok visznek mindent, ami a kezük ügyébe akad: olyanok, mint egy porszívó – mutat rá a bécsi Die Presse. A kérdés úgy vetődött fel, hogy nemrégiben az osztrák titkosszolgálatnál lelepleztek egy orosz kémet, akiről a szakértő elismeri, hogy nagy károkat okozott. Mert ugyan Ausztria fegyveres erőit nem lehet a legkorszerűbbnek nevezni, de Moszkva számára nagyon érdekes az együttműködés a nemzetközi partnerekkel, valamint a NATO-val. Továbbá az olyan fegyverrendszerekre is kíváncsi, mint az Eurofighter, valamint dróntechnológia.

Az orosz szolgálatok egyébként vetélkednek egymással: aki több bizalmas információt szállít, az több pénzt kap. De a kínai hírszerzés is igen aktív. Egy ilyen botrány éppen most rázta meg Németországot. Peking számára érdekes, hogy az adott ország milyen politikát képvisel például Tajvan, illetve az ujgurok és Tibet ügyében, de természetesen a gazdasági titkokat is igyekszik kifürkészni. Azon felül ahol kínai közösség van, ott működik egyfajta kínai rendőrség is, hogy felügyelje a diaszpóra tagjait – írta a konzervatív bécsi lap.

 

 

 

Forrás: Hírklikk