" A V4-ek nélkül nem lehet komoly döntést hozni az unión belül "

HírKlikk 2019. július 19. 20:13 2019. júl. 19. 20:13

A XXI. Század Intézet külügyi igazgatója úgy látja, hogy az Európai Bizottság új elnöke érteni véli a kelet-közép-európai érdekeket.

Berzi Gergely péntek este az M1 aktuális csatornán megállapítását indokolva idézte Ursula von der Leyennek a Süddeutsche Zeitung című német liberális lapnak csütörtökön adott interjúját, amelyben megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országai iránt, és egyúttal bírálta azt, ahogyan ezeket az országokat eddig kezelték.

Von der Leyen már a megválasztásával is bizonyította: képes többféle érdekcsoport, pártcsalád nyelvén beszélni, legutóbbi nyilatkozatából is kitűnik, hogy kompromisszumkész - fogalmazott a szakértő. Pozíciója "fényévekre" van attól, amit eddig az unió képviselt Kelet-Közép-Európával kapcsolatban - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a visegrádi négyek (V4: Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) eddig sem csodát vártak, hanem amellett érveltek, hogy vannak egyedi, kelet-közép-európai érdekek.

A brüsszeli lapok is kénytelenek voltak elismerni: Ursula von der Leyen megválasztásának tanulsága az, hogy a V4-ek nélkül nem lehet komoly döntést hozni az unión belül - közölte a XXI. Század Intézet külügyi igazgatója.

Forrás: MTI/Hírklikk