Ő csak Gyurcsányné, és dekázni sem tud

Németh Péter 2019. július 29. 10:12 2019. júl. 29. 10:12

Nehezen jöttem rá, hogy mi lehet az oka az új igazságügyi miniszter, Varga Judit feltűnő ajnározásának. Orbán Viktor szinte minden alkalmat megragad, hogy kiemelje személyét, hangsúlyozza egy adott eseményen való részvételét. Legutóbb például Tusványosan emelték ki az egyébként is díszes vendégsereg említésekor az ő nevét. Higgyék el: valóban sokat tűnődtem azon, hogy a hölgyet mi predesztinálja erre a megkülönböztetett figyelemre.

Sokan, és sokáig a futballban nyújtott képességei okán találták meg erre a magyarázatot, hiszen tudjuk, hogy a magyar miniszterelnöknek milyen fontos ez a sportág; Varga Juditnál fontosnak tartották a nyilvánosság elé tárni, azon kívül, hogy három gyermek édesanyja, négy nyelven beszél, még dekázni is tud, szám szerint 37-et

Ez egyébként valóban szép teljesítmény, de ennél talán többet mondana el, ha arra hívnák fel a figyelmet, hogy egy brüsszeli női focicsapatban is játszott. (Furcsa mód, arról csak a hivatalos életrajzában olvastam, hogy emellett Miskolcon az NB I B-s kosárlabda csapatnak a kapitánya is volt. Úgy látszik, a kosaras múlt kevesebbet nyomott a latba, mint a dekázási képesség.)

Mégis: azt valahogy nehezen tudtam elképzelni, hogy Orbánnak Varga Judit labdához való viszonya volt az imponáló, bár nyilván nem véletlen az a villámkarrier, amit a miniszterré avanzsált asszony befutott. Nem véletlen, de mégis meglepő, hiszen előzetesen sok más név is futott; a zuhanyhíradó még Lázár Jánost is a lehetséges igazságügyi miniszterek között említette.

Varga Judit neve egyáltalán nem forgott a nyilvánosság előtt; lehet, hogy Orbán nem is osztotta meg senkivel a tervét. Azt, hogy alkalmas-e erre a szerepre nyilván nem merte senki megkérdőjelezni, ehelyett inkább mindenki nagy-nagy hódolattal említi őt; az is egy jó pont lehet a Főnöknél.

Rövid idő telt el a kinevezés óta, így arról nehéz véleményt formálni, hogy jogos volt-e ilyen magasba emelni Vargát, ez a falatka idő csak annyira volt jó, hogy kiválóan képviseli a miniszterelnök véleményét, a legszélsőségesebbet is akár. Mondatai eleddig semmiben nem igazolták a szakmai karrier jogosságát, azt azonban feltétlenül, hogy igyekszik mindenben megfelelni az orbáni retorikának.

De ugye ezen sem vagyunk meglepve: egy kormány, ahol Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes lehet – aki, hálás tekintettel hajlandó eljátszani a pofozógép szerepét is, mint azt láthattuk Tusványoson -, nos egy ilyen kormány mindent elárul önmagáról és vezetőjéről. Tegyük azonban félre most ezt is, térjünk vissza az eredeti gondolathoz: vajon miért éppen Varga Judit?

A választ pedig nem annyira a futballtudásában, hanem női mivoltában találjuk meg. Gondoljuk csak végig, mi történt a magyar politikában, a legutóbbi időkben? Az európai parlamenti választás, amelyen ugyan a Fidesz némi erősödését hozta, de az ellenzéki oldalon érdekes átrendeződést is. A Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára volt, senki nem tagadhatja, hogy a sikerben jelentős szerepet játszott. A másik sikeres párt listáját két fiatal hölgy, Cseh Katalin és Donáth Anna vezette – mindketten jelentős részt vállaltak abból, hogy a Momentum messze a várakozáson felül szerepelt.

Vagyis az vált világossá Orbán előtt, hogy felértékelődött a női politikusok szerepe Magyarországon is, így aztán kettős feladat előtt állt: a médiájának előírni a Dobrev-Cseh-Donáth hármas lejáratását, ugyanakkor előhúzni a kormányzat számára is felmutatható női politikust. Az előbbi feladatot az állami orgánumok igyekeznek elvégezni, más kérdés, hogy siralmas támadásokat indítanak ellenük; ehelyütt nem is szívesen ismétlem meg azokat a bornírt támadásokat, amelyekkel megpróbálták lejáratni, például Cseh Katalint. Dobrev meg egyszerűen Gyurcsánynéként fut odaát; érdekes Varga Juditot egyszer sem említették asszonynevén.

A lényeg tehát ez: szüksége volt Orbánnak is egy nőre, már csak azért is, mert kormányának a Simicska barát Némethné óta nem volt női tagja. Vagyis meg is dicsérhetnénk a miniszterelnököt: megint jól olvasta a politikai folyamatokat, de azért ne felejtsük el, neki nem az önálló karaktert felmutató személy a fontos (vö: Semjén), hanem az, aki a végletekig lojális hozzá. Ha még dekázni is tud nő létére, az külön érdem. Indokolt lesz majd, hogy ott üljön Schmidt Mária mellett a felcsúti VIP-páholyban.