10 amerikai városban megkezdik az illegális migránsok kitoloncolását 

HírKlikk 2019. július 12. 19:32 2019. júl. 12. 19:32

Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak megerősítette, hogy vasárnap legalább 10 amerikai városban megkezdik az illegális migránsok kitoloncolását. 

A nagyvárosokban - köztük Miamiban, Los Angelesben, Baltimore-ban, Chicagóban - tervezett razziákat június elején jelentette be Mark Morgan, a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) ügyvezető elnöke, majd a június végén, a tervezet időpont előtt pár nappal Donald Trump elnök elhalasztotta a végrehajtását. 

Az illegális migránsok - vagy legalábbis egy részük - begyűjtése vasárnap kezdődik meg és több napon keresztül tart. A letartóztatottakat kitoloncolásuk előtt gyűjtőközpontokban - vagy helyhiány miatt esetleg szállodákban - helyezik el. Amerikai sajtóinformációk szerint a családokat lehetőség szerint együtt helyezik el, ám előfordulhat, hogy a kiskorú gyermekekre külön központokban vigyáznak majd. 

Matthew Bourke, az ICE szóvivője szerdán közleményben tudatta, hogy a hivatal a munkatársak biztonsága és védelme érdekében nem hoz nyilvánosságra részleteket az intézkedésről. Az ICE tisztségviselői azonban újságíróknak elmondták: az akciók során elsősorban mintegy kétezer olyan illegális migránst keresnek, akiknek a kitoloncolását már korábban elrendelték, de a bírósági felszólítás ellenére sem hagyták el az országot.

Az Egyesült Államokban becslések szerint jelenleg mintegy 12 millió illegális bevándorló tartózkodik. Többségük Mexikóból vagy más közép-amerikai országokból érkezett. Egyes, demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban - például Kaliforniában vagy New York államban - kifejezetten védelmet élveznek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekben az államokban a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal az illegális migránsok kiutasításában. Kaliforniában egyébként például éppen a héten írta alá Gavin Newsom kormányzó azt a törvényt, amely ingyenes orvosi ellátást biztosít a 25 éves, vagy annál fiatalabb, szegény sorsú illegális migránsoknak. 

A Trump-kormányzat június elején már megállapodott a mexikói kormánnyal a migráció megfékezéséről. Ennek fejében Washington felfüggesztette a kilátásba helyezett vámok bevezetését. 

A Fehér Ház pénteken bejelentette: Donald Trump hétfőn fogadja Jimmy Morales guatemalai elnököt, és tárgyalásaik napirendjén a migráció és biztonsági kérdések lesznek. Amerikai sajtóértesülések szerint a két elnök egyezményt ír alá, amelyben a guatemalai vezető kijelenti, hogy országa biztonságos a menedéket keresők számára. A várható megállapodás értelmében Guatemalának kötelező lesz megindítania a menedékjogi eljárást minden olyan migráns ügyében, aki - útban az Egyesült Államok felé - belépett az ország területére. 

Forrás: Hírklikk