A CEU hétfőn reagál

HírKlikk 2018. november 29. 14:10 2018. nov. 29. 14:10

A CEU egyelőre nem kíván reagálni a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által a kormányinfón mondottakra, a december 1-i határidő lejártával, hétfőn tervez kommunikációt – tudta meg a Hírklikk. Korábban Enyedi Zsolt rektorhelyettes portálunknak azt mondta, hogy nehéz szembeszállni a csúsztatásokkal, a jogi szabályokat és a felsőoktatás normáit figyelmen kívül hagyó megnyilvánulásokkal.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón önkényesnek nevezte a CEU által megjelölt december 1-i határidőt, amikor az ATV azt kérdezte tőle: „Kijelenti-e itt és most, hogy a kormány aláírja a CEU-ról New York állammal a megállapodást december 1-ig?”. A televízió többször megismételt kérdésére a miniszter közölte: „nem látok New Yorki látogatást Szijjártó Péter programjában az elkövetkező három napban”, jelezve ezzel, hogy nem lesz aláírás a CEU által a Bécsbe költözés kérdésének végleges eldöntésére kijelölt határidőre.

Gulyás egyben ismét igyekezett összemosni a CEU és a Közép-európai Egyetem ügyét, ez utóbbit név szerint említve kijelentette: a kormány garanciát adott a Közép-európai Egyetemnek arra, hogy zavartalanul működhet tovább Budapesten.

A kormány – ahogy az előre borítékolható volt – azt kommunikálja, hogy a CEU csak egy campust fog nyitni Bécsben, de itt marad Budapesten. A kommunikáció irányát mutatja, ahogy Kósa Lajos fogalmazott a Népszavának adott interjújában: „ CEU néven három szervezet is van és Soros György jellegzetes taktikája, hogy sosem lehet tudni, melyikről beszél. A Közép-Európai-Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést...nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy...Mi ez, ha nem blöff? Én Torontóba költözök attól, hogy vettem egy torontói képeslapot és hazaküldöm? Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs”.

A fenti kijelentés csúsztatás, de a magyaroknak csak egy nagyon kis része tudja pontosan, hogy van két „részleg”, a CEU és a Közép-Európai-Egyetem, amely ugyanazt csinálja,  de az előbbi Amerikában akkreditált, a mester- és PhD-programok elvégzése amerikai diplomát ad, a képzést pedig a Közép-európai Egyetemen keresztül nyújtja a diákoknak Magyarországon (ahogy azt egy korábbi HVG-cikkben Enyedi Zsolt rektorhelyettes közérthetően magyarázta).

Az pedig igen jól jön a kormány számára, hogy kevesen látják át a struktúrát, hiszen – mint mindig – most is ki tudja aknázza a kínálkozó alkalmat.

Ez borítékolható is volt, nem véletlenül kérdeztük a múlt szerdán a CEU rektorhelyettesét arról, hogy „PR-rel szemben mit tudnak tenni? Tudnak-e bármit is tenni?”. A válasz sokatmondó: „ Valóban nehéz szembeszállni a csúsztatásokkal, a jogi szabályokat és a felsőoktatás normáit figyelmen kívül hagyó megnyilvánulásokkal. Érvelünk, ameddig csak lehet” – szögezte le.

Ami pedig a blöff kérdését illeti, a rektorhelyettes azt is mondta portálunknak, hogy „a napokban már egy komolyabb tárgyalássorozat kezdődött a lehetséges költözés mikéntjéről”. A döntést pedig a Bécsbe költözésről kénytelenek voltak a CEU ittmaradásához szükséges, a kormány által már kidolgozott nemzetközi megállapodás aláírásához kötni. 

Szerző: vazsu

Forrás: Hírklikk