A CEU ismét a szabadság és a diákok mellé állt

HírKlikk 2019. november 18. 18:40 2019. nov. 18. 18:40

Mivel a CEU-nak meg kellett védenie akadémiai szabadságát és autonómiáját, kötelessége megszólalni minden olyan esetben, amikor más egyetemek kerülnek veszélybe – olvasható abban a közleményben, amelyet a Budapestről kényszerűen eltávozott egyetem adott ki. Ők tudják, miről beszélnek.

„A világ számos tudományos intézményéhez csatlakozva szeretnénk kifejezni mély aggodalmunkat a fejlemények miatt” – szögezi le a dokumentum, amely emlékeztet arra, hogy Hongkong egyetemi kampuszai olyan erőszakos cselekmények színterévé váltak, amelyek veszélyeztetik a diákokat, az oktatókat, az egyetemi munkavállalókat, és a kampuszok azon alapvető feladatát, hogy biztonságos teret biztosítsanak a párbeszéd és a tudományos eszmecsere számára.

„A CEU támogatja azokat, akik azért dolgoznak, hogy Hongkong egyetemei olyan szabad intézményekként nyithassák újra kapuikat, amelyek biztonságos körülmények között, akadályoktól mentesen képesek ellátni alapvető missziójukat, a tudás és kölcsönös megértés elősegítését az oktatáson és kutatáson keresztül”.

Az állásfoglalás és annak megszövegezése óhatatlanul asszociációt indít el a CEU történetét ismerőkben. A magyar fővárosból – szerencsére „csak” a jog eszközével” –  elüldözött egyetem megtapasztalhatta milyen az, amikor ellenégként van kikiáltva. Ahogy Soros György, az egyetem alapítója, a CEU új, bécsi kampuszának hivatalos megnyitó ünnepségén egyebek között leszögezte: A korrupt Orbán Viktor koncentrált támadást intézett az oktatási, tudományos élet szabadsága ellen, el akart minket pusztítani, s a küzdelem tovább folytatódik”.

Soros mindehhez hozzátette: ugyan a CEU amerikai képzése el lett üldözve Budapestről, de a jelenlétét megtartotta a magyar fővárosban. „Ez morális kötelességünk volt, hiszen sorozatos szolidaritási tüntetések voltak” – mutatott rá nagy tapssal kísért indoklásában.