A CEU-t akkreditálták Bécsben

HírKlikk 2019. július 13. 15:44 2019. júl. 13. 15:44

A Közép-európai Egyetem (CEU) Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven akkreditálták Bécsben. Az osztrák intézményi akkreditáció részét képezi hat egyetemi program is. Közben a magyar kormányzat elzárkózik attól, hogy engedélyezze a CEU számára, hogy 2019. január elsejétől új diákokat vegyen fel az amerikai akkreditációjú programjaira. Ezért az ezekhez kapcsolódó diplomákat 2019. őszétől a CEU új, bécsi kampuszán fogja kiadni. 

„A CEU-val egy új tudományos központtal gazdagodik Ausztria. Az egyetem magyarországi helyszínén eddig is sikeresen vett részt a Európai Kutatás Tanács (ERC) pályázatain, amely komoly támogatást jelent kiemelkedő kutatói számára. Ez is jelzi és bizonyítja a CEU által végzett munka minőségét” – szögezte le az akkreditációs döntés kapcsán Dr. Iris Rauskala, osztrák oktatási és kutatási miniszter, aki jóváhagyta az engedélyt. Hozzátette: „A 16. osztrák magánegyetemként a CEU által kínált kurzusok tovább gazdagítják az osztrák tudományos életet”.

Az osztrák magánegyetemként akkreditált Közép-európai Egyetem Magánegyetem hat programját is akkreditálták: a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés (BA in Culture, Politics, and Society (CPS)), a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés (BA in Philosophy, Politics, and Economics (PPE)); a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés (MA in International Public Affairs (IPA)), a Közpolitika mesterképzés (Mundus MAPP) (MA in Public Policy (Mundus MAPP)), a Nők és társadalmi nemek mesterképzés (GEMMA) (MA in Women’s and Gender Studies (GEMMA)), és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak (MESPOM) (MSc in Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM)) – olvsasható a CEU által kiadott közleményben.

 Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora kiemelte, hogy a hat program között két alapképzés is kapott osztrák akkreditációt, ami új fejezetet nyit a CEU történelmében. A következő tanév során a CEU az összes amerikai akkreditációjú programja kapcsán is igényli majd az osztrák akkreditációt. A 2020-21-es tanévtől kiadott osztrák akkreditációjú diplomáinkkal pedig hozzájárulunk új otthonunk felsőoktatásának fejlesztéséhez” – mondta 

A magyar kormányzat elzárkózik attól, hogy engedélyezze a CEU számára, hogy 2019. január elsejétől új diákokat vegyen fel az amerikai akkreditációjú programjaira. Ezért az ezekhez kapcsolódó diplomákat 2019. őszétől a CEU új, bécsi kampuszán fogja kiadni. 

A CEU-t egyébként a magyar kormányzat – élén a miniszterelnökkel – teljesen cinikusan kezeli azután, hogy ellehetetlenítette Magyarországon. Csak két példa erre: Orbán Viktor a minap azt találta válaszolni a HVG munkatárásának egy, a CEU-ra vonatkozó kérdésére, hogy „A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék fordulni!” " HVG újságírójának. Palkovics László miniszter pedig június végén a Die Zeit német liberális lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy „A CEU jelenleg egy Magyarországon nem létező egyetem, amely nem felel meg a magyar jogszabályi előírásoknak”.

A CEU magyarországi ellehetetlenítéséről itt, itt és itt olvashat bővebben.

Forrás: Hírklikk