A felcsúti modell lesz a fótiak sorsa is?

Nagy András 2019. március 11. 15:45 2019. márc. 11. 15:45

A kormány leginkább csak ködösít, a közvélemény háborog, de vajon maguk a fótiak mit gondolnak a gyermekotthon tervezett felszámolásáról, finomabban mondva elköltöztetéséről?

Csak kapkodják a fejüket, hogy mi történik – árulta el Takács István fóti önkormányzati képviselő a Hírklikknek a gyermekváros felszámolásával kapcsolatban hétfőn. Hozzátette, a város lakóinak nagyon komoly kötődése van a Károlyi-kastélyban több mint 60 éve kialakított intézményhez, az ott működő református óvodához, valamint a jó hírű népművészeti középiskolához.

A fóti gyermekvárosnak emellett az országban, sőt a világban is híre volt, éppen ezért nem túlzás azt mondani, hogy a helyiek többsége mindenképpen azt szeretné, hogy ha ez az intézmény valamilyen formában Fóton fennmaradna. Akkor is, ha ma már messze nem lehet tömegekről beszélni: a szépen felújított, minden modern és különleges igényt kielégítő lakóotthonokban ma alig 60 gyermek van elhelyezve.

Ők viszont többnyire valóban speciális testi vagy lelki gondozást igénylő gyerekek, akiknek az otthon nem csupán az otthonuk, hanem az életminőségüket nagyban javító élettér is, gondoljunk csak a teljes mértékben akadálymentesített Különleges Gyermekotthonra, a gyermekfaluban működő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által létrehozott lovasterápiás központra, vagy a 2010-ben átadott, súlyos pszichés zavarral küzdő gyermekek befogadására alkalmas részlegre.

Ha ezekből az életterekből most kiszakítják őket, ezek a gyerekek alighanem sehol máshol nem fognak tudni hasonlóra szert tenni. Ezzel együtt a fótiak túlságosan nem bíznak abban, hogy nem számolják fel végleg az elmúlt évtizedekben több mint 6000 árva, vagy más miatt nehéz sorsba született gyermeket fogadó intézményt. A városban Takács elmondása szerint kezdettől fogva az a hír járja, hogy valamelyik oligarcha kinézte magának a fővárostól alig 17 kilométerre fekvő Károlyi kastélyt, illetve a hozzá tartozó, ma még természeti védelem alatt álló ősparkot,

A kastélyokban eddig ugyan nem utazó, ám mint tudjuk, mindenhez kiválóan értő Mészáros Lőrinc nevét emlegetik a legtöbben, és mivel a gyermekvárosnak otthont adó terület tulajdonosa a magyar állam, sokan simán el is tudják képzelni, hogy hamarosan Fóton is a felcsúti milliárdos mindent bekebelező modellje honosodik meg. Erre a város önkormányzatának egyébként gyakorlatilag nulla ráhatása van. Úgy tudjuk, a kormányt a múlt héten levélben megkereső fóti polgármesternek sem adott még hivatalosan semmilyen választ az Emberi Erőforrások Minisztériumának gyermekvédelemért felelős államtitkársága.