A Fidesz a szemünk előtt építi újjá a feudalizmust

Nagy András 2019. január 29. 13:23 2019. jan. 29. 13:23

Új feudalizmus épül hazánkban, ennek egyik látványos leképeződése, amit a budai Várnegyedben látunk – állítja V. Naszályi Márta annak kapcsán, hogy kiderült: jóval a piaci ár alatt jutott önkormányzati lakáshoz Lotharingiai Mihály Habsburg főherceg, Lázár János üzlet- és vadásztársa. A Párbeszéd politikusa szerint csak a lakossággal együttműködve lehet fellépni a fideszes hűbéri rendszer ellen.

Nem csak az I. kerület polgármestere és családja, valamint számos fontos fideszes ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is szuper áron jutott önkormányzati lakáshoz a budai Várban – írta a 24.hu. József nádor ükunokája egy Halászbástyához közeli, felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást egyedül, mindössze 71 ezer forintért havonta.

Aki próbálkozott az elmúlt években bármilyen budapesti bérlakáshoz jutni, tudja: ennyi pénzért nemhogy a Várnegyedben, de egy külső munkásnegyedben, például Csepelen sem lehet közel 120 négyzetméteres albérlethez jutni. Sőt: ennyiért legfeljebb 20-25 négyzetméteres egyszobás lakásokat találni ma a főváros külső kerületeiben.

De meg is fordíthatjuk: a Habsburg főhercegéhez hasonló ingatlanokért az I. kerület azon részén, műemléki környezetben a 71 ezer forintnak akár a tízszeresét is elkérik, már ha piaci alapon történik a bérbeadás. Arra, hogy itt valami másról van szó, egyébként az is utalhat, hogy Habsburg-Lotharingiai Mihály történetesen Lázár Jánossal szokott együtt vadászni, és üzletelni.

V. Naszályi Márta I. kerületi képviselőként korábban fellépett a várnegyedbeli fideszes ingatlan mutyik ellen. A Hírklikknek most úgy nyilatkozott, egyelőre nincs információ arról, hogy jutott a főherceg ilyen áron ehhez a lakáshoz, csak annyit tudni, hogy az ingatlan korábbi bérlőjével egy csereügylet történt. A Párbeszéd politikusa szerint közérdekű adatigényléssel lehet fordulni az önkormányzathoz, de mivel magánszerződésről van szó, aligha fognak bármit is közölni.

A jelenleg fővárosi képviselő, akinek szerepe volt számos várnegyedes visszaélés feltárásában, azt mondja, az újabb, elképesztően alacsony árú bérléssel nem csak az a baj, hogy nettó közpénzpazarlás az önkormányzat részéről, hanem az is, hogy miközben az I. kerületben 15 éve nem volt szociális bérlakáspályázat, itt is sok olyan család él, aki sokkal kisebb lakást bérelnek az önkormányzattól, nagycsaládosként akár 3-4 gyerekkel, mégis sokkal többet fizetnek.

V. Naszályi Márta szerint ez az eset egyébként túlmutat önmagán: „az a feudális rendszer, ami az I. kerületben épül, nem szolgálja az itt lakók érdekét, és nem szolgálja a kerület ésszerű vagyongazdálkodását sem. Ez a hűbéresi rendszer kizárólag a Fidesz-közeli emberek érdekét szolgálja, és ezért minél előbb le kell cserélni egy olyanra, amely méltányosan és hatékonyan kizárólag a kerületi lakosság és a meglévő ingatlanvagyon javát szolgálja” – mondja.

Ahhoz azonban, hogy a jövőben a fideszes polgármester ne utalhasson ki magának és a családtagjainak csak úgy egy műemlékvédelmi lakást, hogy a kormányzati kegyencek titokban és átláthatatlanul ne tehessék rá a kezüket a budavári ingatlanvagyonra, az itt élők aktív jelenlétére, bevonására és közreműködésére is szükség van – teszi hozzá.