A Fidesz kezdhet csomagolni Budapesten

Föld S. Péter 2019. július 6. 05:37 2019. júl. 6. 05:37

Karácsony Gergely az ellenzék főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ellenzék Budapest összes kerületében megegyezett, így minden kerületben egyetlen jelöltjük áll majd szemben a Fidesz indulóival. A győzelemre tehát van esély, ám ezt az esélyt nem lesz könnyű győzelemre váltani.

A most bejelentett indulók alapján azt lehet mondani, hogy a számok még az EP-választás előtti erőviszonyokat tükrözik: az MSZP 10, a DK 6, a Momentum 4, vagy 5 (attól függően, hogy ki nyeri az előválasztást a kilencedik kerületben), a Párbeszéd 1 és a Jobbik szintén 1 kerületben indíthat jelöltet. Labdába rúghat még az LMP is, amennyiben Baranyi Krisztina megelőzi momentumos riválisát a kilencedik kerületi előválasztáson.)

A munka java azonban még hátra van. Tarlós István nem lebecsülendő ellenfél, és elsősorban nem azért, mert bárkinek képes leverni a szemüvegét és ráugrani. Azért kell komolyan venni a regnáló főpolgármestert, mert a mögötte álló Fidesz Budapesten is mérhetetlen anyagi és média túlsúllyal rendelkezik. Mindent meg tudnak csinálni, és ismerve őket, nem nagy bátorság kijelenteni, hogy mindent meg is tesznek majd az ellenfelek lejáratása érdekében. Nyilván számos kamu jelölt is indul majd a Fidesz jótékony segédletével, és a kerületi újságokat is csatasorba állítják a győzelem érdekében.

Az ellenzék egyedül abban bízhat, amit már sokszor leírtunk: hogy a budapestiek nem szeretik a Fideszt. Tarlósról pedig tudják, hogy Orbán Viktornak az embere, és nem vezetője a fővárosnak, hanem helytartója. A budapestieket sokkal nehezebb megvezetni, mint a kis települések sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő, egyetlen forrásból, az állami médiából tájékozódó lakóit. A fővárosban élőket nem lehet a migránsokkal riogatni, és azt is jól tudják, hogy Soros, nem ártott, hanem segített Magyarországnak.

A lehetőség tehát adott, hogy az ellenzék visszaszerezze az ország fővárosát, ám ezért nagyot kell küzdeni. Azzal együtt, hogy az ellenfél, a Fidesz nem annyira erős, mint amilyennek mutatja magát – Orbán és társai csak addig félelmetesek, ameddig vannak, akik félnek tőlük.