A Fidesz maga is részt vesz a kordonállításban

Lendvai Ildikó 2019. július 14. 11:32 2019. júl. 14. 11:32

Valódi dilemma, hogy az Európai Parlamentbe beszavazott, de az uniós normákat folyamatosan felrúgó pártok képviselői kaphatnak-e vezető funkciót, szabad-e hagyni, hogy vezetői sámlira állva újabb fegyvert kapjanak az EU elleni rohamokhoz. Vagy ennél az aggodalomnál erősebb szempont, hogy ők is választói csoportokat képviselnek?

Békeidőben hajlanék az utóbbira. De értem, hogy most az európai egység és béke, az európai demokrácia léte, vele a történelem egész menete forog kockán. Nem beszélve arról, hogy a magyar ellenzéki választók söprűvel kergetnék EP-képviselőiket, ha azok pl. Orbán volt igazságügyminiszterére szavaznának.

Valódi dilemma, de nem új. Az EP már korábban is használta az ú.n. "cordon sanitaire", az egészségügyi kordon vagyis karantén gyakorlatát a maga szélsőségeivel szemben: nem adott nekik sarzsit. Az új most csak az, hogy 3 nagy frakció szerint ezt a kordont a Fidesz köré is meg kell vonni, vagyis őket is besorolták az uniót szétziláló, demokráciaellenes szélsőségek közé. Ilyenkor a karanténnal fenyegetetteknek hirtelen fontos lesz a demokrácia, és érthetően a választóikra hivatkoznak. 

Csakhogy: a Fidesz maga is részt vesz a kordonállításban, ha nem róla van szó. Le Pen és Salvini pártjának frakcióját: az "Identitás és demokráciát" már nemcsak 3, hanem 4 frakció zárja karanténba. A másik hárommal együtt a Néppárt is, benne a Fidesszel úgy szavazott, hogy nekik ne jusson bizottsági elnöki vagy alelnöki funkció.

A hírek szerint a fideszesek is frakciójuk döntése szerint szavaztak: a perifériára szorulva nem mertek ismét ütközni a Néppárttal. Ha így volt, a döntésükkel egyetértek, a döntésük okaival nem.

Mindenesetre javasolnám megalapítani a "Torgyán József Emlékérmet". Azok kaphatják, akiknek a Fidesz előbb barátja, majd árulója lett, és hátba döfött. Most Salvini, akit Orbán nemrég még "az én hősömnek" nevezett, és a kerítésnél ölelgetett. Korábban Soros Györgytől kezdve a Liberális Internacionálén át a likvidált MDF-ig és Kisgazdapártig (benne a köztársasági elnöki címmel kecsegtetett Torgyánnal), Navracsicsig, talán Lázárig. 

És vannak még néhányan, akik elkezdhetik lekefélni az ünnepi öltönyüket az emlékérem átvételéhez.