A Fidesz sunyi módszerekkel támad

Németh Péter 2019. november 10. 11:23 2019. nov. 10. 11:23

Mindenben egyetértek akár Lendvai Ildikóval, akár Föld S. Péterrel: Schmitt Pál érzékenysége sok mindenre nem terjedt ki, most azonban fontosnak tartotta, hogy megszólaljon a Nemzet sportolói nevében a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezése mellett. Schmittről tudjuk, hogy ő nem csupán a Nemzet sportolója, ő a Nemzet golyóstolla is; köztársasági elnökként aláírt mindent, amit Orbán Viktor elé tett, aggály nélkül szignálta leglehetetlenebb törvényjavaslatokat is.

Golyóstolla csak akkor nem fogott, amikor kellett volna, jelesül a diplomamunkája elkészítésekor, ezért aztán kénytelen volt másolni, de ezt most hagyjuk is. Megkapta érte a büntetését, le kellett mondania a legfőbb közjogi méltóság címéről, bár a miniszterelnök úgy kezeli, a nyilvánosság előtt úgy tiszteli őt, mintha ma is az lenne.

A mostani kiállása is valószínű e gesztus – talán kényszerű – meghálálása: tartozik annyival Orbánnak, hogy ha annak szüksége van rá, akkor készséggel áll a rendelkezésére. Most – a jelek erre utalnak – azt kapta feladatul, hogy a Nemzet sportolóit alarmírozza, azt a tizenkettőt, aki ma ebbe a kategóriába tartozik. Csupa idős ember – így maga Schmitt Pál is – elismerésre méltó sportolói múlttal. Ők azok:

Noha vannak kétségeim, hogy például a 98 éves, egyébként szerencsére nagyszerű fizikai és szellemi állapotban lévő Keleti Ágnes, vagy éppen a nagyon ritkán megszólaló 92 éves Székely Éva, oly mélyen foglalkozna egy négy év múlva esedékes budapesti világbajnoksággal, de nem veszem el tőlük a jogot, hogy rezonáljanak annak esetleges elmaradására.

Csakhogy: ismerve a Fidesz módszereit, s Schmitt Pál kötelező szervilizmusát, vannak aggályaim azzal kapcsolatban, hogy ezek az emberek minden ismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy vélemény nyilvánítsanak egy ilyen ügyben. Sokkal inkább van arról szó, hogy felhasználják őket, felhasználják a nevüket.

A Fidesz – Orbán Viktor – most a készséges, együttműködő szerepét játssza: Budapesten nem épül semmi, ha azzal a fővárosiak, a főpolgármester, vagy az érintett polgármesterek nem értenek egyet. Ez azonban csak a máz, a szép tapasz, a valóság ennél sokkal rútabb: a kormánypárt kerülő utakat járva akarja lehetetlen helyzetbe hozni Karácsony Gergelyt.

Ezt teszi a Ligetprojekt kapcsán is: ott most a vidékieket lázítja, mondván Budapest a nemzet fővárosa, és nekik is van beleszólásuk mi épül ott, márpedig nekik szükségük van a Liget átépítésére. Most éppen petíciót indítottak - - Szabó László nevű ember Nagykanizsáról - , hogy a kormány tegyen meg mindent, ahogy írja: „használjon fel minden törvényes lehetőséget a Liget Budapest Projekt megmentésére és vigye végbe következetesen eredeti elhatározását. „

Nem állítom, hogy illegitim módszerekhez nyúl a kormány. Nem állítom, hogy tilos lenne harcolni az atlétikai vb-ért, vagy a Liget kormányzati elképzeléseinek megvalósításához. Azt azonban állítom, hogy aljas ilyen módszerekhez nyúlni: kifelé engedékenynek mutatkozni, a háttérből pedig lázítani. A módszer, köztudottan, nem áll távol a Fidesztől és Orbán Viktortól, tudatlan, tájékozatlan, vagy lekötelezett embereket manipulálni és ezzel a módszerrel – újra csak megosztani a társadalmat. Október 13-án a választók többsége már jelezte: átlát a sunyi praktikákon, és nem kér belőlük. Remélem csak a Fidesz feledékeny, a szavazók azonban nem azok. Tudják, látják, hogy már megint be akarják őket csapni mások hiszékenységét, esetleg kiszolgáltatottságát kihasználva. És, hogy már megint, újra és újra hazudnak.