A Fidesznek a magyarságnál csak önmaga fontosabb

Jász 2018. december 11. 06:16 2018. dec. 11. 06:16

A mai magyar kormány és a Fidesz számára a magyarságnál csak önmaga a fontosabb, és azok a pártpolitikai célkitűzések, amelyek mentén politizál – jelentette ki Molnár Zsolt, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának szocialista alelnöke azon a pódiumbeszélgetésen, amelyen Pánczél Károly, a bizottság fideszes elnöke, Bencsik János a nemzetpolitikai kabinet jobbikos alelnöke és Ungár Péter országgyűlési képviselő vitáztak a magyar-román viszonyról.

„Nagyon nehéz megmondani, hogy az elkövetkezendő időszakban Románia milyen irányt fog venni” – kezdte hozzászólását Molnár Zsolt, aki közepesre értékelte a jelenlegi román-magyar kapcsolatot.

A képviselő szerint, amikor a két ország viszonyát aktuálpolitikai szinten vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a menekültválság bekövetkezte óta több kérdésben konszenzusos álláspont alakult ki, amelyek időnként szembe mennek a brüsszeli politikával. Sőt, amennyiben a két ország kormányának kommunikációját vesszük górcső alá, szintén találunk azonosságokat.

„Ha megnézzük, hogy a román kormánypárti politikusok hogyan érvelnek időnként felnagyítva a menekültválságot - amely kétségtelenül egy létező probléma -, sok hasonlóságot tapasztalhatunk” – mondta a szocialisták budapesti elnöke, majd kiemelte:

„Azt látom, hogy a közeljövőben minden kormány pragmatikus politikát fog folytatni, azaz a belpolitikai szempontok alapján határozzák meg a politikájukat.”

A szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy „a soha meg nem valósuló Európai Egyesült Államok - amellyel ijesztgetik a magyarokat -, jelentősen megkönnyíthetné a magyar nemzet egyesítését. Ezzel szemben a nemzetállami gondolat, amely az EU-n belül egyre népszerűbb, a legnagyobb veszélyt jelenti a magyarság számára”. Molnár hozzátette: azonban, ha a nemzetállami identitás lesz uralkodó, akkor az teljesen szabad kezet ad a nemzetállamokon belüli kisebbségellenes erőknek.

Azt látni kell – hangsúlyozta Molnár -, hogy a mai magyar kormány és a Fidesz számára a magyarságnál csak önmaga a fontosabb, és azok a pártpolitikai célkitűzések, amelyek mentén politizál, így ezek a pragmatikus szempontok időnként felülírják a magyar nemzet egyesítésének célkitűzését.

Forrás: Hírklikk