A Fidesznek mostantól nincsenek jogai, de támogatnia kell a Néppártot

HírKlikk 2019. március 23. 09:22 2019. márc. 23. 09:22

Az ENP a döntésével megalázta Orbán Viktort, a Fideszt ki kellett volna zárni, ehelyett csupán felfüggesztették, írja a Die Welt. Látható azonban, hogy a szakértői bizottság kinevezése csupán Manfed Weber ügyes trükkje. Orbánnak büszke magyarként soha nem lett volna szabad elfogadnia a felfüggesztést, hanem önként kellett volna távoznia. De nagy szüksége van az ENP-re, mert továbbra is hatalmi bázisként akarja használni a pártcsaládot, amelyben sok fontos európai vezető van.

Már rég nem egyeztethető össze az Európa-párti ENP értékeivel a magyar kormányfő politikája, amellyel kirekeszt embereket, önkényesen beavatkozik az igazságszolgáltatásba, és korlátozza a szólásszabadságot - ezt alátámasztja a Velencei Bizottság számos állásfoglalása, de az Európai Parlament kétharmados többséggel, pártokon átívelőn elfogadott követelése a 7. cikkely szerinti eljárás megindítására.

Mindez azonban nem elég Annegret Kram-Karrenbauernek, a CDU elnökének, és Manfred Webernek. Ők az értékelő bizottság kinevezését vitték keresztül, amelynek feladata azt tisztázni, hogy Orbán Viktor tiszteletben tartja-e az ENP alapvető értékeit.

„Orbán ezt természetesen nem teszi. Valójában az idős urakból, volt pártnagyságokból álló bizottságnak nem is ezt kell megítélnie, hiszen ítéletük úgyis pontosan olyan lesz, amilyet a pártcsalád vezetése akar. Kinevezésük csupán Weber trükkje: időt nyer, azt szuggerálja, hogy kritikusan vizsgálják Orbán politikáját, és egyben esélyt ad a Fidesznek, hogy visszaszerezze a jégre tett tagságot. Ez nem tiszta, de hatalompolitikai szempontból okos megoldás” - írta a konzervatív lap.

Egyfelől a Junckert támadó botrányos plakátkampány miatt egyre nőtt a Weberre nehezedő nyomás. Másfelől nagyon bizonytalan volt, hogy az ENP többsége megszavazza-e a Fidesz kizárását. A felfüggesztés és a szakértői bizottság kinevezése olyan kompromisszum, amely megvalósítható volt, és legalább azt a benyomást kelti, hogy a pártcsalád végre fellép Orbán ellen. Weber, aki azt szeretné, ha a választás után többséggel megválasztanák a bizottság elnöki tisztségére, most viszonylag hihetően mondhatja az esetleges koalíciós partnereknek, hogy nem tűri tovább Orbán politikáját. A felfüggesztéssel Weber maximálisan megnövelte az Orbánra gyakorolt nyomást. Most legalább remélheti, hogy a magyar kormányfő változtat a politikáján, vagy még egyszer újra feltalálja önmagát. Ez a remény nem is teljesen alaptalan. Az ENP megalázta Orbánt, mert a felfüggesztés azt jelenti, hogy a Fidesznek mostantól nincsenek jogai, de teljes egészében támogatnia kell a Néppártot.

Forrás: Hírklikk