"A gyenge forintnak a családok fizetik meg az árát"

HírKlikk 2019. szeptember 25. 19:25 2019. szept. 25. 19:25

A magyar családok jövedelmének megvédésére szólítja fel a kormányt az MSZP.

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a gyenge forint a kormánynak, a bankoknak és a multicégeknek hasznot termel, a családoknak azonban rossz, ők fizetik meg ennek az árát.

Az ellenzéki politikus arra is felszólította a kormányt, mondja el véleményét a forintárfolyamról.

Szakács László szerint amikor legutóbb azt állította a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy nincs árfolyamcélja, 266 milliárd forintot keresett a devizahitelek átváltásán.

Az elnökhelyettes rámutatott: egy multicég azért kereshet jól a gyenge forintárfolyammal, mert ha eddig ezer eurót fizetett bérteherként egy munkás után, a mostani árfolyam mellett csak 900 eurót kell fizetnie.

Szakács László közölte azt is, a magyar embereknek ugyanannyi pénzből kell kijönniük, mint korábban, miközben emelkedik az alapvető élelmiszerek ára.

Hozzátette: 30 százalékkal nőtt a burgonya, 10 százalékkal a kenyér ára, folyamatosan emelkedik az üzemanyagé, amely minden termék árára hatással van.

Szerinte ha folytatódik ez a kormányzati politika, a magyarok vagyona le fog értékelődni, jövedelmükből pedig egyre kevesebbet tudnak majd vásárolni.

Az elnökhelyettes elmondta, az MSZP támogatja azt a szakszervezeti törekvést, hogy kétszámjegyű legyen a bérnövekedés. Szorgalmazta azt is, hogy a nyugdíjak emelésekor a bér- és a gazdasági növekedést is vegyék figyelembe.

Arra a kérdésre, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember közepén arról beszélt, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, Szakács László úgy válaszolt, a legutóbbi kétmilliárd eurós uniós támogatás kifizetésekor 50-70 milliárd forint nyereséget könyvelt el a költségvetés a gyenge árfolyam miatt. Ennyire nincs árfolyamcélja a kormánynak - jegyezte meg. 

A Karácsony Gergely kampányát firtató kérdésre Szakács Lászlót azt mondta, kifejezetten jónak és aktívnak tartja az ellenzéki főpolgármester-jelölt kampányát, és biztos benne, hogy a következő két hétben még aktívabb lesz. Szerinte nem nőtt Tarlós István főpolgármester előnye, sőt, egy friss kutatás szerint hibahatáron belül van a két jelölt támogatottsága közötti különbség.

Forrás: MTI/Hírklikk