"A gyógyítás nem csak szakmai kérdés, hanem hivatás"

HírKlikk 2019. október 19. 05:24 2019. okt. 19. 05:24

A gyógyítás nem csak szakmai kérdés, hanem hivatás, lényege a szolgálat, a rászorulók felé kinyújtott segítő kéz - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára pénteken Dombóváron, a Szent Lukács Kórház fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

 Csiki Zoltán a kórház dolgozói előtt mondott köszöntőjében kiemelte: az intézmény munkatársai hűek Szent Lukács örökségéhez, orvosi esküjükhöz, a keresztény és magyar hagyományokhoz.

"Jelenleg új egészségkultúrát honosítunk meg hazánkban, amelynek alapjait ugyanezek az elvek képezik" - fogalmazott.

Bálint Mihály orvost, pszichoanalitikust idézve az államtitkár azt mondta: nem a betegséget, hanem az embert kell gyógyítani. Szent Lukács az egész emberiség szolgálatára állt azzal, hogy megírta evangéliumát. Az emberek üdvének, egészségének szolgálata nem csak orvosszakmai kérdés, nem elég jól felszerelt korszerű intézményt létrehozni, magas szakmai szinten működtetni - hangsúlyozta.

Szólt arról, hogy az elmúlt 50 év alatt a dombóvári kórház fejlődött, bővült, kihasználta legfontosabb adottságát, a gunarasi gyógyvizet, és tevékenységét fokozatosan a rehabilitációra helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, bízik benne, hogy a továbbiakban is sikeresen dolgoznak együtt a magyar egészségügy fejlesztéséért.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy az intézmény Tolna, Somogy és Baranya megye 80 ezer lakosának egészségügyi ellátásáról gondoskodik.

Ismertetése szerint a kórházban 2006-tól 4,6 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések. "A következő években közös erővel mindent megteszünk annak érdekében, hogy az intézmény még fejlesztendő területei, épületei meg tudjanak újulni" - mondta. Megjegyezte: a város gyógyító intézményének sajátossága "a betegeknek a keresztény megközelítése, ami nem mindenhol jellemző".

Megemlítette azt is, hogy az október 13-i önkormányzati választás után új képviselő-testülete és polgármestere van Dombóvárnak, ami lehetővé teszi, hogy  "békés fejlődés jellemezze a várost".

Laczó Andrea, az Állami Egészségügyi Elllátó Központ dél-dunántúli regionális igazgatója közölte: az intézmény az elmúlt hét évben 230 millió forint vis maior támogatást kapott a működéshez, legutóbb pedig az Emmi pályázatán 44 millió forintos támogatást nyert el a szülőszoba felújítására, szülészeti eszközök beszerzésére.

A kórház dolgozóit köszöntötte Müller Cecília országos tisztifőorvos, Pintér Szilárd (Fidesz-KDNP), a város új polgármestere és Kerekes László, az intézmény főigazgatója.

Az 1969-ben épült kórház 2002-ben vette fel az orvosok védőszentjeként tisztelt Szent Lukács nevét, és ebben az évben szentelték fel a betegek, hozzátartozók és a gyógyító személyzet számára épült Maria Mater Dei kórházi kápolnát.

Forrás: MTI/Hírklikk