A háziorvosi rendszer összeomlása csak jelentős pénzinjekcióval kerülhető el

Nagy András 2018. december 11. 06:32 2018. dec. 11. 06:32

A járási szintű szervezéssel végre jó irányba indulna a kormány, de jelentős pénzinjekció és komoly koncepció nem látszik az alapellátás átalakítása mögött, márpedig ezek nélkül nem fog menni – mondja Komáromi Zoltán háziorvos.

Az alapellátás átalakítására készül a kormány, legalábbis egy nem nyilvános előterjesztés szerint, járási szinten úgynevezett egészségügyi központokba terelnék össze a háziorvosokat. De egyelőre átfogó reformnak nincs nyoma a költségvetésben, márpedig komoly átalakítást itt már csak jelentős pénzinjekcióval lehet végrehajtani az általunk megkérdezett háziorvos szerint.

A Komáromi Zoltán által is látott előterjesztésben az alapellátás új országos bázist kapna, ugyanakkor járásonként is létrehoznának egy-egy állami egészségügyi központot. Ezekben az úgynevezett egészségházakban alap- és a szakellátó orvosokat is elérhetne a lakosság, ide koncentrálnák a területen dolgozó háziorvosokat.

Az, hogy a kormány immár központosítaná a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is, és így töltené fel a még a Gyurcsány-kormány idején épült vidéki egészségházakat, nem ördögtől való elképzelés - mondja Komáromi. A járási szintű ellátásszervezéssel szerinte a kormány jó irányba indult el.

Ugyanis az alapellátás mára olyan szinten humánerőforrás-hiányos, illetve olyan szinten elöregedett a háziorvosi rendszer, hogy ha nem történik semmi, össze fog roskadni. A baj szerinte az, hogy a kormány hagyta, hogy teljesen a körmünkre égjen ez a probléma, és most kapkodva próbálja oltani a tüzet.

Kérdés, hogy hol jönnének létre ezek a kistérségi központok? A járási kormányhivatalokban? Az egésznek akkor van csak értelme Komáromi szerint, ha önálló struktúrában épülnének fel, és egyeztetési jogkörük lenne az önkormányzatokkal, például arról, hogy hol, milyen típusú egészségügyi pluszszolgáltatásokra lenne igény. Gyermekorvosra? Fogorvosra? Betegszállításra? Ezt az állam felülről nem látja, neki ebben maximum finanszírozói szerepe lehet.

És ha már az átalakítás pénzügyi része szóba került: az a 75 éves háziorvos, aki adott esetben 40 éve csinálja a praxisát egy faluban, ahol személyesen ismer mindenkit, valószínűleg jelentős többletfinanszírozás mellett fog csak átköltözni egy járási központba, ahol a helyettesítéseken túl még adott esetben szakorvosi többletfeladatok is várnak rá, és az asszisztensére is.

Ha a háziorvosi bérek nem lennének nettó 100 ezer forinttal lemaradva az egyébként sem magas szakorvosi fizetésektől, lehetne miről tárgyalni, ehhez azonban jelentős pénzinjekció kellene. Csakúgy, mint egy jól működő, összehangolt egészségházi rendszerhez szükséges, de jelenleg hiányzó informatikához, amivel például megoldható, hogy egy bőrgyógyászati szakrendelés hetente pont annyi órában legyen megtartva, amennyi a helyi igényeket kielégíti.

Ezeknek jelenleg nyoma sincs a költségvetésben, de a konkrét konstrukciónak sincs nyoma sehol. Márpedig a Komáromi Zoltán által megismert előterjesztés szerint február végére a praxisközösségeknek el kellene kezdeni működni. „Az elmúlt években elkövetett hülyeségeiket, illetve elmulasztott intézkedéseiket próbálják most két hónap alatt rehabilitálni”  – összegez.