A Jobbik és az LMP 2018 vesztese

HírKlikk 2018. december 27. 09:42 2018. dec. 27. 09:42

A belviszályokba süllyedt Jobbik és az LMP könyvelhette el a legnagyobb csökkenést a biztos szavazók tekintetében – írja a négy legnagyobb közvélemény-kutató éves felméréseinek összevetése alapján a Magyar Idők. Az MSZP-Párbeszéd az elkötelezett támogatóinak csak kisebb hányadát veszítette el április óta, míg a Fidesz–KDNP a választástól az év végéig növelni tudta a támogatottságát.

A Jobbik és az LMP a legnagyobb vesztesei a mögöttünk álló évnek, mindkét XXI. pártként is emlegetett alakulat biztos szavazótábora jelentősen zsugorodott a négy legnagyobb hazai közvélemény-kutató intézet – a Századvég Alapítvány, a Nézőpont Intézet, a Závecz Research, valamint a Publicus Intézet – összesített mérései szerint – írja a Magyar Idők.

Míg a néppártosodó Jobbik az utóbbi két think tank adatai alapján a biztos szavazóinak közel harmadát veszítette el a választások előestéje és az év vége között – az elkötelezett szimpatizánsainak aránya 19-ről 12, illetve 13 százalékra zsugorodott –, az LMP esetében mind a négy elemzőközpont nagyjából ötvenszázalékos csökkenést regisztrált ezen a bázison az említett időszakban. Mindkét alakulat népszerűség-csökkenését házon belüli súlyos viszályok kísérték.

Az MSZP–Párbeszéd hasonló számarányú biztos szavazót tudhat maga mögött, mint a Jobbik. Nagyobb – ötszázalékos – különbséget csak a Nézőpont mért az MSZP–Párbeszéd javára a Jobbikkal szemben: az elemzőintézetnél 15 százalékon álltak a szocialisták az év végén. A Publicus is hasonló értéket mért a baloldali tandemnél, ám 14 százalékos eredménnyel a szövetség ott megelőzte a Jobbikot.

A Fidesz–KDNP a választás előtti támogatottságához képest három közvélemény-kutató mérése szerint is növelni tudta biztos szavazóinak a táborát; a legtöbbel a Závecznél és a Publicusnál, amelyek márciusban 47 százalékot mértek, novemberben pedig 55, illetve 54 százalékot regisztráltak a kormánypártoknál.

A teljes lakosság körében a kormánypártok támogatottsága szintén kiegyensúlyozott, bár ezen a bázison két kutatóintézet enyhe csökkenést mért: a Nézőpontnál 41-ről 38-ra, a Publicusnál pedig 26-ról 25-re mérséklődött a Fidesz–KDNP-vel rokonszenvezők tábora. A Századvégnél az év során nem változott az ezen a bázison mért 33 százalékos eredmény, a Závecz pedig négy százalékpontos növekedést jelzett, amely szerint az év végén a választópolgárok 36 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal.

Forrás: Magyar Idők/Hírklikk