A Jobbik igazi arca és a Fidesz harca

Föld S. Péter 2019. január 29. 06:30 2019. jan. 29. 06:30

Megint talált valami terhelőt Orbán Viktor médiája a Jobbikról.

Ezúttal a Hír Tv-t jelölték ki a nemes feladatra, hogy járassa le a párt elnökét, hozzon nyilvánosságra valamit Sneider Tamásról. A Hír TV igyekezett megfelelni az elvárásoknak, a közzétett hangfelvételen Sneider a következőket mondja: „én tudok egy kicsit a nép embere lenni, a nép gyermeke, eszünk egy kis bográcsot, bográcsolunk, így, úgy, amúgy, másrészt pedig én tudok lenni az úgynevezett erős ember kategóriája. Aki meg tudja védeni az országot, az embereket, satöbbi. Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök...”. 

Egy hete egy néhány évvel korábbi, a pártelnök lakodalmán rögzített felvételen az ifjú feleség férje nyakában lovagolva náci karlendítéshez nagyon hasonlító náci karlendítést imitál.

Nem vagyunk meglepve. Sem azon, hogy a Jobbik ilyen, sem azon, hogy a Fidesz most ilyennek láttatja. A Jobbikot már régen beáraztuk, tudjuk, hogy a cukiságkampányuk politikai termék, amely akár őszinte is lehet de valószínűbb, hogy csupán egy taktikai elem. Nem gondoltuk soha, hogy emberek, vagy pártok gyökeresen megváltoznak, mint ahogyan a Fideszről sem gondoljuk, hogy az egykor irritálóan vallásellenes, liberális párt ma az ellenkezője lenne annak, ami egykor volt, vagy aminek egykoron mutatta magát.

Egyedül azt tudjuk, hogy a Fidesz ma mit gondol a Jobbikról: azt, hogy nem szereti őket. Igaz, ez nem volt mindig így. A régi szép időkben, amikor a Jobbikról nemcsak a fideszes média hozott nyilvánosságra valami terhelőt, hanem a párt ideológiája is szalonképtelen ocsmányságokkal volt terhelt, Orbán Viktor még azt mondta róluk, hogy „rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó.” Mindez 2003-ban történt, majd még hozzátette „Én nagyon kívánom nekik, hogy legyenek sikeresek az életben, és itt a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza.”

Megismételnénk, ha netán nem volna világos: mindezt akkor mondta Orbán a Jobbikról, amikor a párt még nyíltan hirdette vállalhatatlan eszméit, és nem volt szükség arra, hogy a Fidesz médiája lopott – és a felvételeken szereplők szerint manipulált – anyagokból dolgozzon.

Akkor, amikor Orbán Viktor még ugyanabban a polgári körben ügyködött, mint a mainál nagyságrendekkel szélsőségesebb Vona Gábor, a Fidesznek még nem volt baja a Jobbikkal. Bennük látták a szebb jövőt, és ez talán máig sem változott volna, ha az erőviszonyok nem az ismert módon rendeződnek át. Előbb az lett a baj a nemzeti érdekek iránt elkötelezett fiatalokkal, hogy a Fideszre veszélyes módon megerősödtek, majd, miután ezt a támadást néhány karaktergyilkossággal visszaverték, a következő problémát az jelentette, hogy korábbi elszigeteltségét feladva, bizonyos kérdésekben – például a Fidesz uralmának felszámolásában - hajlandók együttműködni a baloldali pártokkal.

Ezért talált most a Hír TV újabb terhelőt a Jobbikra, és ezért fog a jövő héten is, meg azután is előállni valamivel. Aztán, ha majd megint változnak a viszonyok, ismét más lesz minden. A Jobbik nem rasszista lesz és kirekesztő a Fidesz szemében, hanem „becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalok” gyülekezete, akiknek Orbán Viktor mi mást is kívánhatna, minthogy „legyenek sikeresek az életben, és a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza.”

Vonneguttal szólva: így megy ez.