"A katolikus egyház elvtelenül kapja a sokmilliárdos támogatásokat"

NVZS 2019. április 17. 07:52 2019. ápr. 17. 07:52

„Minden, a modern demokráciák lényegét adó elvet, a vallás és a lelkiismereti szabadság elvét felrúgja, megsérti az állam értéksemlegességének az elvét, s szembe megy még a rozzant tákolmányokkal, azaz az alap- és az egyházügyi törvénnyel is” – kommentálta Gábor György vallásfilozófus a hírt, hogy a magyar állam a Magyar Püspöki Konferencia rendelkezésére bocsát 1,67 milliárd forintot, hogy megvásárolhassa a római Szent István Házat, azaz a zarándokházat. A Hírklikknek nyilatkozva kifejtette: ebből a pénzből inkább a felekezettől függetlenül minden magyart – és nem csak a katolikusokat – kiszolgáló Római Magyar Intézetet kellene fejleszteni.

„Ez a lépés újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány ismét kiválasztott egy preferált egyházat, nevezetesen a katolikusat, amely a legelvtelenebb és legvállalhatatlanabb módon kapja a sok-sok milliárd forintos támogatásokat” – fogalmazott igen sarkosan Gábor György. Kifejtette, hogy már messze nem csak azt a támogatást kapja meg ez az egyház az államtól, ami a közszolgálati funkciók ellátáshoz valóban szükséges és rendben lévő is. „Hol egy zarándokházat kap a Magyar Katolikus Egyház Rómában, hol a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökének juttatnak milliárdokat futballpálya és wellness-központ létesítésére” – mondott példákat a vallásfilozófus.

„Ez nem más, mint az állam értéksemlegességének azaz annak az elvnek felrúgása, hogy az állam nem tehet különbséget egyház és egyház között, hiszen akkor különbséget tesz hívő és hívő, állampolgár és állampolgár között” – szögezte le, majd sommásan fogalmazta meg a véleményét: „ez szégyen és gyalázat!”

A római katolikus zarándokház megvásárlása ráadásul azért is felháborító, mert annak tulajdonosa és fenntartója, a Szent István Alapítvány maga is rendre kiadja turistáknak a szobákat, s ezzel bevételre tesznek szert. „Mindenkinek a joga, hogy bevételhez jusson, de abból tessék félretenni, tessék azt fialni és tessék abból vásárolni” – szögezte le Gábor György. „Olyan nincs, hogy mi pénzünkből egyszer csak ajándékot kap az egyház az államtól, azaz tőlünk” – méltatlankodott. Ez szerint szembe megy a „két rozzant tákolmánnyal”, az alaptörvénnyel és az egyházügyi törvénnyel.

„Nem tudhatom, hogy mit forralnak” – válaszolta kérdésünkre: elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kormány újabb milliárdokat fordít majd a más országokban működő magyar zarándokházak megvásárlására, megsegítésére.  „Azt viszont tudom” – tette hozzá –, „hogy jobban tenné a magyar állam, ha ebből a pénzből inkább a tulajdonában lévő legértékesebb ingatlanát, az olasz főváros szívében fekvő gyönyörű Római Magyar Intézetet fejlesztené tovább.

Az intézet – szemben a római zarándokházzal – minden magyar állampolgár számára felekezettől is függetlenül nyitott, s célja, hogy segítse a magyar fiatalokat, egyetemistákat, kutatókat, művészeket, akiknek létfontosságú, hogy eljussanak Rómába. Megjegyezte: ennek a palotának a második emeletén székel a pápai Magyar Intézet, amelynek az elhelyezése – a rezsit is beleértve –  az egyház számára ingyenes, annak a számláit is a magyar állam, azaz mi, mindannyian álljuk.

A Magyar Közlöny 63. számában jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával a Kormány 1195/2019. (IV. 11.) Korm. határozata a római Szent István Ház megvásárlásához szükséges források biztosításáról.

Ebből – a hírt elsőként kiszúró 444.hu összesítése szerint – kiderül, hogy az állam két részletben (egyszer 1 266 457 140 forintot, másodjára 402 923 972 forintot) bocsát  a Magyar Püspöki Konferencia rendelkezésére, hogy az megvásárolhassa a római Szent István Házat. Mint a hírt egyébként elsőként kiszúró 444.hu írja: az épület szellemi elődje az a zarándokház, amit még 1030-ban alapított magyar zarándokok számára István király, amit aztán 1776-ban lebontottak. A XX. században csak 1967-ben sikerült újra nyitni egyet, Fáy Erzsébet felajánlásából épült fel az a villa, amit most az állam megvásárol.

A Ház jelenleg is zarándokházként, azaz tulajdonképpen egy szállodaként működik, Facebook-oldala is van, a Szent István Alapítvány üzemelteti. „A Szent István Ház tulajdonosa és fenntartója a Szent István Alapítvány, melynek mindig hét tagja van. A tagok egyházi és világi személyek, akik Rómában élnek és dolgoznak. Az alapítvány célja a zarándokház fenntartása és működtetése, valamint szent királyunk emlékének ápolása” - írta az alapítványról a Székesfehérvár.hu.