A koreai sajtó kérdez: miért a külügyminiszter utazott Budapestre?

HírKlikk 2019. június 3. 14:03 2019. jún. 3. 14:03

A Hableány hajó szerencsétlenségét továbbra is nagy figyelemmel követi a világsajtó, és rélszletesen beszámol a fejleményekről. A Korea Times című angol nyelvű koreai lap vezércikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapesti hajókatasztrófa Koreában sokakat a Sewol komphajó elsüllyedésére emlékeztet, amely 2014-ben több mint 300 ember halálát okozta.

Akkoriban az államfőt sok bírálat érte, amiért nem reagált kellően gyorsan a szerencsétlenségre, és ellene fordította a közvéleményt, még mielőtt eljárás indult volna ellene és masszív korrupciós botrányra derült fény. „Jelenleg az a legfontosabb, hogy minden lehetségest elkövessenek az eltűntnek nyilvánítottak megtalálására”. A cikk felsorolta, mi mindent tett a koreai elnök és a kormány az ügyben, és megállapította: a külügyminiszter magyarországi utazása is mutatja, mennyire eltökélt az elnök abban, hogy mindent elkövessen a mentőakció minél jobb lebonyolítása érdekében.

„Mindazonáltal a döntések kérdéseket is felvetnek. Egyrészt nem biztos, hogy a külügyminiszter a legmegfelelőbb ember egy ilyen csapat vezetésére, még akkor sem, ha a szerencsétlenség külföldön történt. Tekintettel a műveletek természetére jobban megfelelne a belügyi és biztonsági minisztérium tisztségviselője. Mivel folyamatosan egyre több külföldi utazik külföldre, megnőtt a balesetek száma is. Mi lesz legközelebb, ha valami hasonló történik? A külügyminiszter sok hatalmas kihívás előtt áll a nemzetközi életben, és nem hagyhatja el az országot, ahányszor valahol valami baj van. Mivel nő a koreaiakkal történő balesetek száma, a kormánynak szabályrendszert kellene kidolgoznia arra, hogy ezeket az eseteket hogyan kell kezelni, és alaposan meg kell vizsgálnia az utazási ügynökségeket abból a szempontból, hogy vajon megfelelő intézkedéseket tesznek-e az ügyfeleik megvédelmezésére” - írta a lap.

Forrás: Hírklikk