A kormánypárti média szerint óriási győzelmet aratott Orbán

HírKlikk 2019. március 21. 09:08 2019. márc. 21. 09:08

Ahogy az várható volt, a kormánypárti média sajátságos perspektívába állította a ma Brüsszelben történteket. Azt próbáljak, de nagyon sugallni, hogy minden úgy alakult, ahogy azt Orbán Viktor szerette volna, különben is, „a Fidesz az EPP legerősebb pártja” – idézik tőle. A fő üzenet – s általában ezt a címet is adták – hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását. Idézetek, mondatok az első cikkekből.

MTI: Orbán: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

„Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig „magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal”.

hirado.hu: Orbán Viktor: Mi függesztjük fel a jogaink gyakorlását a Néppártban

Nem zárták ki a Fideszt az Európai Néppártból – így döntött több órás vita után a Néppárt Brüsszelben. Orbán Viktor azt mondta: az egység érdekében kompromisszumos megoldást javasoltak: feláll egy „bölcs emberekből álló bizottság”, és az ő jelentésük alapján később dől el, hogy mi lesz a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata a jövőben. A Fidesz maga döntött úgy, hogy a vizsgálat idejére felfüggeszti a saját tagságát.

Magyar Nemzet: Orbán Viktor: A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

„Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik”
„magunk részéről (…) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal”.

888.hu: Orbán Viktor: mi függesztjük fel a jogaink gyakorlását a Néppártban

Az elmúlt hetekben az európai néppárt jövője kérdésessé vált.

Mi az EPP jövője? Mi így viszonyultunk ehhez a vitához.

Nem lehet minket sem kizárni, sem felfüggeszteni:

Az Európai Néppárt ma jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet.

Migráció kérdésében, a kereszténység, a keresztény kultúra és értékek védelmében nem tudunk kompromisszumot elképzelni. A jövőben is ezt fogjuk képviselni.

Szép mulatság, férfimunka volt.

Magyar Hírlap: Orbán Viktor: Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem

Mivel úgy döntöttünk, hogy semmilyen jogunkat nem gyakoroljuk a Néppártban, ezért még nincsen döntés arról, hogy május 26-a után, hová ülnek be a Fidesz képviselői.
Az unió azért népszerű Magyarországon, mert a fontos kérdésekről megkérdezi őket a kormány.
Mi vagyunk a Néppárt, és a Néppárt nem tud garanciát adni, hanem csak a tagpártok tudnak garanciát adni egymásnak. Mi nem adtunk garanciát semmire, és nem is kaptunk.
Bennünket el akartak távolítani. Az a kísérlet történt itt, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét. Úgy gondoltuk, hogy a Néppárt maradjon olyan széles mint amilyen volt. Ott volt a kezemben a Fidesz kilépéséről szóló levél a vita során 
A Fidesz az EPP legerősebb pártja
Jogállamiság szempontjából semmilyen különbség nincsen köztünk és a többi uniós ország között

Ripost: A Fidesz önként felfüggeszti átmenetileg a részvételét az EPP munkájában

A Fidesz úgy döntött, hogy önként felfüggeszti részvételét a Néppárt munkájában egy ideig, ugyanis tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett Bölcsek Tanácsával.

Forrás: Hírklikk