A külföld így látja a magyarországi zsidók helyzetét

HírKlikk 2020. január 20. 17:15 2020. jan. 20. 17:15

„Teljességgel nem szűntek meg azok a veszélyek és fenyegetések, amelyekkel a zsidóknak korábban szembe kellett nézni. A magyar közmondás szerint a gonosz sosem alszik. Ma, a holokauszt után 75 évvel az antiszemitizmus sajnos világszerte újra felemelkedőben van” – emelte ki az  AP  tudósítója a budapesti gettó  felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, az új izraeli nagykövet által elmondott beszédből. A budapesti megemlékezésről egyébként számos külföldi hírügynökség és nyomukban lap is beszámolt.

Az AP hírügynökség egyebek között azt írta: a magyar zsidó közösség vasárnap megemlékezett arról, hogy 75 évvel ezelőtt, a II. világháború végén, a szovjet csapatok felszabadították – Európában utolsóként – a budapesti gettót, amelyben akkorra több mint 70 ezer zsidót zsúfoltak össze. A holokauszti idején mintegy 550 ezer magyar zsidót öltek meg a német haláltáborokban, a munkaszolgálaton. Ebben aktív partnerek voltak a nácik magyar szövetségesei is. Ennek ellenére, Budapesten sokan túlélték a háborút. Sokakat a gettóba kényszerítettek, mások hamis igazolványokkal bujkáltak a városban, és ugyancsak sokakon együttérző külföldi diplomaták segítettek, mint Raoul Wallenberg. 

A Dohány utcai zsinagógában, Európa legnagyobbjában, sok százan vettek részt a megemlékezésen, köztük holokauszt-túlélők, politikusok és diplomaták. Fröhlich Robert, a zsinagóga főrabbija a megemlékezést övező „ambivalens érzelmekről” beszélt, amelyekben van gyász és fájdalom, de bennük van „az élet ünneplése is”. A télben a gettóban uralkodó körülmények embertelenek voltak.1945 végén mintegy 14 ezer holttestet számláltak. Ennyi ember esett áldozatul az ottani körülményeknek – még a január 18-i felszabadulás után is. 

A holokausztban megölt magyar zsidók közül mintegy 420 ezren vidéki városokból és falvakból voltak. Őket 1944 nyarán alig két hónap alatt deportálták a haláltáborokba –  írta a szerző. Ismertette a beszédeket, kiemelve a Yakov Hadas-Handelsman, Izrael új budapesti nagykövete által mondottakat. A nagykövet kifejtette: azok a zsidók, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon maradnak, évtizedeken át a kommunizmus nehézségei között éltek, mégis sikerült elvetniük a zsidó identitás magvait a következő generációk számára, amely generációk mára ismét felvirágoztatták a zsidó életet Magyarországon és másutt. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljességgel megszűntek azok a veszélyek és fenyegetések, amelyekkel a zsidóknak korábban szembe kellett nézni. A magyar közmondás szerint, a gonosz sosem alszik. Ma, a holokauszt után 75 évvel, az antiszemitizmus sajnos világszerte újra felemelkedőben van” –  mondta a nagykövet. 

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól azt idézte a tudósító, hogy „Budapesten a holokauszt ellenére figyelemre méltó zsidó közösség él”. „Magyarország szembenéz a múltjával, és egységesen érdeke, hogy ne engedje meg, hogy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási kisebbségekhez tartozó embereket zaklatás érje”.

 
Forrás: MTI/Hírklikk