A lakosság fele mindent elhisz Orbánnak

HírKlikk 2019. szeptember 23. 06:56 2019. szept. 23. 06:56

Magyarországon már nincs szabad sajtó, de a sajtószabadság még létezik, a viszonyok még nem olyanok, mint az oroszoknál vagy a törököknél, mert Orbán ravasz és egyetlen újságírót sem akadályoz személy szerint a munkájában, csak éppen már nincsenek meg a szabad újságírás feltételei. Üzletemberekre bízza a piszkos munkát. Így látja a helyzetet a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője, aki egy lengyel és egy osztrák kollégával közösen Ausztriában és Németországban előadókörúton számol be arról: milyen is az, amikor lépésről lépésre felszámolják a média függetlenségét.

A Népszava által szemlézett cikkben a lengyel Gazeta Wyborcza munkatársa arról beszélt, hogy a hatalom őket a megrendelések leállításával igyekezett kiéheztetni, de válaszul fizetőssé tették az online változatot és ezzel megmenekültek. Az ellenoldal most az állami hirdetések megvonásával próbálkozik, nem beszélve a jóformán folyamatosan indított perekről.

A bécsi Falter újságírónője rámutatott, hogy a jobboldali populisták fokozatosan akarják bekeríteni a sajtószabadságot: saját médiabirodalmat építenek, álhírekkel félelmet keltenek, lejáratják a bírálókat, fokozottan támaszkodnak a Facebookra, támadják a sajtószabadságot, állami médiát kívánnak létrehozni és azon vannak, hogy az ellenfeleket anyagi eszközökkel lehetetlen helyzetbe hozzák. Hozzátette, hogy egyes pontokat tekintve Ausztria már szinte túl is tesz Magyarországon.

Gergely Márton ez utóbbi megjegyzést túlzásnak tartja, hiszen a KESMA hatalomkoncentrációja egészen példátlan. Ezen felül a lakosság fele mindent elhisz Orbánnak, ideértve, hogy a kritikus médiát Soros pénzeli. Ennél fogva sokak szemében az ilyen újságírók az állam ellenségének számítanak. Azon kívül a miniszterelnök sok mindent a Facebookon keresztül hoz nyilvánosságra, csak ebből dolgozhatnak a lapok is. Ideértve a hatalom álhíreit és félelemkeltő bejegyzéseit.

Úgyhogy az újságírók körül lassan elfogy az oxigén: nincsenek hírforrások, nincs pénz, ugyanakkor a leleplezések következmények nélkül maradnak, mert az igazságszolgáltatás nem lép, az ügyészséget pedig a kormány alá rendelték. De emellett sok magyart érdekel az igazság és ez lendületet ad, noha az eredménytelenség láttán időnként hajlamosak apátiába süllyedni az ellenzéki sajtómunkások.

Forrás: Népszava