A lakosság megtakarításaira bazíroznak

HírKlikk 2019. június 3. 14:31 2019. jún. 3. 14:31

„A minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító, egyszerű konstrukciójú, könnyen elérhető és adómentes Magyar Állampapír Plusz-szal az egész ország jól jár, nemcsak a magyar emberek számára előnyös, hanem Magyarország stabilitását is erősíti” – szögezte le Varga Mihály az új megtakarítási formát bemutató sajtótájékoztatón. „A kormány jól kitalálta a konstrukciót – a maga szempontjából mindenképpen, ugyanis sok gondja nem lesz vele, miközben kockázatmentesen, jól kommunikálhatóan kínál választási évben sokak számára kiszámítható, rizikó nélküli, jól fialó terméket” – mondta róla portálunknak Bodnár Zoltán jogász, egyetemi tanár.

Mától jegyezhető a leánynevén Nemzeti Kötvénynek, ma már Magyar Állampapír Plusznak (MÁP) nevezett új megtakarítási forma. Ami – mint a Pénzügyminisztérium közleménye hangsúlyozza – az egyik legbiztonságosabb befektetés. Magas, öt év alatt összességben 27,35 százalékos hozamot biztosít. A konstrukció évről-évre növekvő hozamot kínál, fél év után 3,5 százalékot, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd a kamat évente fél százalékponttal növekszik, így az ötödik év végére eléri a 6 százalékot.

Kamatadót nem kell fizetni utána. A MÁP rugalmas is: a kamatforduló napjától számított öt munkanapon keresztül 100 százalékon, azaz veszteség nélkül visszaváltható az addig elért kamatokkal együtt, de az év bármely más napján is hazavihető 99,75 százalékos árfolyamon.

„Nagyon jól ki van ez találva” – mondta korábban portálunknak Bodnár Zoltán. A jogász, egyetemi tanár rámutatott: az, hogy a kötvény induló kamata nagyjából inflációközeli, 3,5 százalékos, az lényegében mind a költségvetés, mind a befektető számára nullszázalékos reálkamatot eredményez. De a későbbiekben a kormánynak akkor sem keletkezik majd vesztesége, ha az infláció meghaladja ezt a kamatszintet, ugyanis amit kamatkiadásként elveszít, azt az infláción megnyeri.

Ugyanakkor a költségvetésnek magas kamatkiadása keletkezik majd, ha – és ez egy másik lehetséges forgatókönyv – a jegybank tartani tudja a célsávon belüli 3 százalékos inflációt. Ebben az esetben a korábbi lakossági forrásokhoz képest az állam számára ez drága lesz – mutatott rá Bodnár, aki azonban felhívta arra a figyelmet, hogy ez a lehetséges negatív hatás csak a következő választások 2022 után fog jelentkezni, hiszen a konstrukció úgy van kitalálva, hogy a kamata fokozatosan emelkedik.

„A Fidesz kormányzás idején még a 2-4 százalékos toleranciasávhoz közeli kamatot fizet a költségvetés, majd 2022 után, ha tartjuk az inflációs célt, akkor nő a kamatkiadás, de az már egy új kormány gondja lesz” – szögezte le. Kérdésünkre, hogy mi van akkor, ha ismét Orbán-kormány alakul majd, a szakértő úgy reagált, hogy „ha ismét ők lesznek, akkor majd megoldják”. Hozzáfűzte: „attól nem félek, hogy az állam nem fog fizetni; nem tudok olyan szcenáriót elképzelni öt éves időhorizonton, hogy lejáratkor az állam fizetésképtelen legyen; hosszútávon sincs ennek kockázata”.

A Magyar Állampapír Plusz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein érhető el, továbbá a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban, és lehetőség nyílik online-jegyzésre is.

Forrás: Hírklikk