A lebukott alkancellár visszatér

HírKlikk 2019. június 18. 22:39 2019. jún. 18. 22:39

Heint-Christian Strache bukott osztrák alkancellár, az FPÖ volt elnöke több heti lavírozás után lemondott EP-mandátumáról, cserébe a felesége helyet foglalhat az osztrák parlamentben, írja a Neue Zürcher Zeitung. Strache azonban pártja, az FPÖ központi alakja marad, és visszatérése egyáltalán nem zárható ki.

Döntését Strache hétfőn jelentette be azzal, hogy alapos megfontolás indította erre, és egyáltalán nem politikai számításról, még kevésbé politikai alkuról van szó. Mindezt a Facebook oldalán közzétett videóban mondta el.

A politikusnak nyilván nehezére esett a döntés: a választás után azt közölte, hogy átveszi mandátumát. A videót azonban hamarosan törölték, ami arra enged következtetni, hogy Strache és a párt között nem teljes az egyetértés.

Az FPÖ köreiből kiszivárgott: attól tartanak, hogy Strache túl gyors visszatérése csökkentené a párt esélyeit az előre hozott, szeptemberben tartandó parlamenti választáson. Az európai választáson az FPÖ ugyan vesztett szavazataiból, de nem zuhant nagyot. Az elkötelezett szavazók az úgynevezett Ibiza-videókban azt látták, amit Strache láttatni akart: ellene szövött sötét összeesküvést, politikai merényletet, a pártja számára azonban nem ilyen egyszerű Strache kezelése.

Norbert Hofer új elnök alatt az FPÖ erkölcsi megújulást kíván demonstrálni, viszont ezzel szemben áll Strache népszerűsége, amelyről a párt nem tud, és nem akar lemondani. Ez az oka annak, hogy az FPÖ az utóbbi hetekben ellentmondásos képet nyújtott. Múlt héten az illetékes gazdasági és korrupcióelleni ügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Ibiza-videókon elhangzottak alapján Strache ellen hűtlenség gyanúja miatt, és újabb leleplezések kerültek napvilágra Strache szélsőjobboldali múltjából - nem kizárt, hogy ezeket a pártból szivárogtatták ki a sajtónak. 

Strache nehezen kezelhetőnek számít, a nyilvános szereplések az élete, és aligha vette volna szó nélkül tudomásul, ha félreállítják. Amellett a pártban, és különösen Bécsben sok funkcionárius neki köszönheti a karrierjét.

Az FPÖ potentátjai feltűnően gyakran érvelnek azzal, hogy az újdonsült apának gondoskodnia kell a családjáról, amit az egykori fogtechnikus politikai szerep nélkül nem tehetne meg. Így alakult ki a múlt héten a megoldás, amely mindkét félnek lehetőséget ad arra, hogy megőrizze arcát: Hofer szerdán egy TV-interjúban világossá tette, hogy elvárja, Strache ne éljen EP-mandátumával. Hozzátette azonban: ő (Hofer) nem rossz ember, és azt mondta, ellenzi, hogy további párton belüli eljárások induljanak Strache ellen.

A kulisszák mögött akkor csereügyletről tárgyaltak: Strache lemond az EP-mandátumról, de felesége Philippa befutó helyre kerül a listán az őszi választásokon. Az eredmény: Philippa Strache az FPÖ bécsi listáján a 3. helyen van. Az FPÖ hivatalosan tagadja ugyan, hogy alku született volna, de az egybeesés túlságosan feltűnő. Strache neje eddig a párt állatvédelmi megbízottja volt. Bécsen kívül van némi morgolódás a pártban a listás hely miatt, de nyilvánosan senki nem bírálja a döntést. Strache most a feleségét támogatja majd a választási harcban, ám nyilvánvaló, hogy visszatérése csupán halasztást szenvedett: sok jel utal arra, hogy ő fogja csúcsjelöltként vezetni pártja választási kampányát a politikailag nagyon jelentős bécsi tartományi választáson, 2020 őszén.

Elképzelhető az is, hogy még ennél is hamarabb visszatér az országos politikába: jelenleg ugyan nehezen elképzelhető, hogy az őszi választások nyomán újra koalícióra lép a Sebastian Kurz Osztrák Néppártja az FPÖ-vel, de ezt a lehetőséget nem zárta ki az egyik fél sem.

Forrás: Hírklikk