A lemondott osztrák alkancellár Orbánéhoz hasonló médiát akart

HírKlikk 2019. május 20. 16:48 2019. máj. 20. 16:48

A hétvége kiemelkedő politikai eseménye az úgynevezett „Strache-videók” első részének megjelenése volt, amelynek nyomán Strache lemondott alkancellári tisztségéről, Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy előrehozott választásokat tartanak Ausztriában, írja a Süddeutsche Zeitung. A felvételeket az egyaránt liberális irányultságú Der Spiegel című hetilapnak és a Süddeutsche Zeitung című napilapnak juttattak el.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) számos cikkben, sok szempontból számolt be a videókról, és a most nyilvánosságra került rész legfontosabb idézeteiről szóló írást azzal indította: „Olyan médiát akarunk felépíteni, mint Orbáné”. A felvétel egyébként 2017-ben, három hónappal az ausztriai választások előtt készült egy ibizai villában. Résztvevők: Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke, Johann Gudenus (FPÖ), akkori bécsi főpolgármester-helyettes, és egy nő, akit a két osztrák politikusoknak gazdag oroszként - Putyinhoz közelálló oligarcha unokahúgaként - mutattak be.

A nő azt állította, hogy néhány százmillió eurót akar befektetni Ausztriában, és együtt akar működni az FPÖ-vel. Strache ugyan végig azt hangoztatja, hogy mindennek legálisnak, jogszerűnek kell lennie, de sorozatosan olyan javaslatokat tesz, amelyek illegálisnak tűnnek, rendkívül vitatottak, és/vagy ellentétesek az FPÖ hivatalos vonalával.

Az „Orbán médiájára” vonatkozó kijelentés kapcsán a lap felidézi, hogyan áll a sajtószabadság helyzete Magyarországon, és emlékeztet rá, hogy a Riporterek határok nélkül elnevezésű szervezet sajtószabadság-ranglistáján Magyarország 64 hellyel csúszott le.

Strache ilyet akar - mondja a felvételen - és felszólítja a nőt, hogy vásárolja meg a Neue Kronen Zeitung 50 százalékát, és ígérte, hogy az FPÖ hozzáteszi a másik 50 százalékot. A „Krone” Ausztriában hatalmi tényező: hétköznap kereken kétmillióan olvassák, vagyis a lakosság közel negyede. A tulajdonos felerészben az osztrák Dichand-család, a másik 50 százalék a német Funke kiadóé, de a Dichand-családé a tartalom meghatározásának joga. Az orosz befektetőknek a Dichand-részt kellene megszereznie, és Strache a másik részhez Heinrich Pecina segítségével jívánt hozzájutni.

Pecina Vienna Capital Partners elnevezésű cége 2014-ben lépett be a magyar sajtópiacra, és hamar Magyarország legnagyobb médiavállalkozója lett, 2016-ban ő zárta be a Népszabadságot.

„Aztán csináljon egy olyan céget, mint a Strabag, és akkor megkap minden állami megrendelést, amelyet most a Strabag kap. Az első, amit ígérhetek, ha benne leszünk a koalícióban, hogy a Haselsteiner nem kap több állami megrendelést” - mondta Strache.

Hans-Peter Haselsteiner sokáig a Strabag elnöke volt, ma általános meghatalmazott afféle stratégiai tanácsadó, és a liberális Neos pártot támogatja. A cég megrendeléseinek mintegy fele közbeszerzés. Strache azt is kifejtette: leleplező fotókat kéne szivárogtatni a két nagy párt - SPÖ és ÖVP - valamelyikéről, külföldön, hogy ne derüljön ki az FPÖ szerepe, és akkor majd „kitör az atomháború”, mert a megtámadott azt hiszi, hogy a másik volt az, és visszalő - mondta.

Ezzel kapcsolatban a lap emlékeztetett rá, hogy az ausztriai választási kampány teli volt sárdobálással. Strache szólt a pártjának juttatott támogatásokról is, és többek között olyanokat nevezett meg milliós adományozókként, akik eddig nem szerepeltek ilyen minőségben a nyilvánosság előtt, noha az 50 ezer euró feletti támogatásokat be kell jelenteni. Strache közlése szerint a pénzek egy közhasznú egyesülethez folynak be, amelynek semmi köze a párthoz, így nem is kell jelenteni a milliós összegeket.

Az FPÖ egyébként 2012 óta nem jelentett be a számvevőszéknek 50 ezer euró fölötti támogatást. Végül a lap Strache legfontosabb megnyilvánulásai között azt idézte a videóról: „Ha lesz részünk a kormányban, még azt is el tudnánk képzelni, hogy privatizáljunk egy adót… El tudnánk képzelni, hogy teljesen új alapokra helyezzük az ORF-et  (az osztrák közszolgálati műsorszórót).

Strache egyébként, mint az a lap egy másik cikkéből kiderül, arról is beszélt, hogy meg akarja törni a szerencsejátékok állami monopóliumát, és üzleti vállalkozást akar építeni Ausztria vízkészleteire.

Forrás: Hírklikk