A Liget-projekt ugrott, a Stadion-Stopról még nincs döntés

Kardos Ernő 2019. november 6. 11:31 2019. nov. 6. 11:31

A kormányülés után sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, főpolgármester és Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter. A Karmelita Kolostor előtt elhangzott, hogy a Liget projektben egyezség született, de sok vitára és közös munkára van szükség, hogy a főváros fejlődjön. A sajtótájékoztató közben hangzott el, hogy lemondott Borkai Zsolt, amit Gulyás Gergely úgy kommentált, hogy „heuréka!”

„A közös cél, hogy a főváros fejlődjön” – nyilatkozta Karácsony Gergely közvetlenül azután, hogy résztvett a kormányülésen. A főpolgármester szerint az első lépést megtették, hogy létrejöjjön egy partneri viszony a kormány és Budapest vezetői között.

A kormányülésen Karácsony tájékoztatta a kormányt a Fővárosi Közgyűlés döntéseiről, és javasolta, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése eddig nem kezdődött meg. Megemlítette az Új Nemzeti Galériát, utalt a Magyar Innováció Házára és a Színházra is. Így ezek építését is leállíthatják. Az új atlétikai stadion és a kézilabda csarnok még további egyeztetések témája lesz a főváros vezetése és a kormány között.

Karácsony felvetette a kormányülésen, hogy szükség lenne egy Budapest törvényre, hogy egyszerűbb, és átláthatóbb legyen a főváros közigazgatási viszonya a kormánnyal. Orbán Viktor azonban elutasította a javaslatot, amit a főpolgármester tudomásul vett.  Azt azonban hozzátette, hogy mindenképp szükség lenne egy intézményesült kapcsolatra, mert akkor nem állna elő olyan helyzet, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának még ma is Tarlós István és nem Karácsony Gergely a döntéssel felruházott tag. Mint kiderült, a jövőben Karácsony Gergely vendégként hívják meg a megbeszélésre.