A lónak a...!

Dr. Dávid Ferenc       2019. november 18. 07:50 2019. nov. 18. 07:50

Az állandóan „megnyúlt kuplunggal” szónokoló és esetenként zászlót égető Novák Előd a szombati neonáci összejövetelen bejelentette: kezdeményezi Horthy Miklós kormányzó posztumusz fővárosi díszpolgárrá avatását és egy lovas emlékszobor felállítását is a Szent Gellért téren.

1. A lovas szobornak akkor biztosan nem lesz akadálya, ha egyszer a város főpolgármestere Kövér László lesz és ezzel egyidejűleg Ásotthalom mostani első emberét –Toroczkai Lászlót – az újbudaiak polgármesterüknek választják. Ebben a borzalmas felállásban a két szittya magyar olyan Horthy lovas szobrot állíttat majd, hogy a „vörös rongyokat” kedvelő pesti libsi-komcsik csak dermedten fogják bámulni a műalkotást. Az avatáson N. Előd huszártiszt tart majd beszédet, ha lehet, lóhátról. Hadházy képviselő úr közismert tábláját nem biztos, hogy sikerül az ünnepségen felmutatni.

2. A díszpolgári cím egy kicsit zűrösebb. A Kövér vezette rémálom-közgyűlésben kétharmaddal rendelkező szélső jobb természetesen megszavazza a XX. század első felének egyik legsötétebb magyar politikai gazemberének posztumusz díszpolgári címét. Ezzel „nincs is semmi baj”. Csakhogy a nyilvános ülésen megjelenhetnek

   - a „bresciai hiénának” is nevezett véreskezű osztrák császári tábornokának, Julius Jacob von Haynaunak,

   - az 1850 és 1859 közötti neoabszolutista elnyomórendszer belügyminiszterének, Alexander Bachnak és

   - az egykori Szovjetunió leghírhedtebb diktátorának, Joszif Visszarionovics Sztálinnak

 a leszármazottai is.

A kései utódok azért jöttek el, mert híres felmenőik Budapest díszpolgárai voltak és korábban mindegyikőjüket megfosztották a magas elismeréstől. No, most eljött az idő, gondolhatják joggal a kései utódok. Ha ez a Horthy nevű szégyenteljes altengernagy a magyar főváros díszpolgára lehet, akkor Haynau, Bach és Sztálin ilyen jellegű rehabilitálásának sem lehet akadálya. Kérik vissza az elhappolt díszpolgári címet!

Még szerencse, hogy a gyermektelen Rákosi Mátyás nem Budapest, hanem Szeged díszpolgára volt. Előtte hosszú éveket ült a város börtönében. Horthyra is ráfért volna néhány év sitt…