"A magyar kormánynak háború kell"

Kardos Ernő 2019. szeptember 25. 13:38 2019. szept. 25. 13:38

„Ha célba akar érni, akkor használja a Galileo rendszerét!” – üvöltik az óriásplakátok Horvátországban az autópályák mellett. Tényleg hatalmas plakátokról van szó. Olyan giga-méretűek, amelyeken nálunk Brüsszelt vagy épp Soros Györgyöt, esetleg a migránsok beengedésének gyanújába kevert ellenzéket próbálja lejáratni a magyar kormány. Vagyis a létező legnagyobb méretű plakátokról van szó, de a horvát autópályák melletti kormányhirdetések nem gyűlöletet szítanak, hanem a közlekedőket segítik.

A Galileo ugyanis az Európai Unió saját navigációs rendszere. Amiről tudható, hogy sokkal pontosabb, mint az amerikai hadsereg által évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett GPS! Így ugye ismerősebb, hisz csak nálunk, de a világban is százmilliók, milliárdok használják térkép helyett ezt a rendszert. E sorok írójának figyelmét évekkel ezelőtt hívta fel az első magyar uniós képviselők egyike, az azóta sajnálatos módon elhunyt Pataki Etelka, hogy a GPS ma már világszerte nélkülözhetetlen, de szükség lenne az európai változatra! Saját műholdakra, saját rendszerre!

Ha ugyanis bármilyen gazdasági konfliktus támad az Amerikai Egyesült Államok és Európa között – ami ugye a Trump korszakban sem lehetetlen – akkor az amerikai hadsereg egyszerűen lekapcsolhatja, vagy átállíthatja a saját műholdjait. Aminek persze az lehetne a következménye, hogy az okos telefonunk immár nem lazán navigál bennünket a világban, hanem újra vaksin leshetjük a gyűrött térképeket.

A Galileót kifejezetten a civil közlekedés céljaira fejlesztette ki az Európai Bizottság. A műholdas navigációs rendszer könnyen letölthető a modernebb készülékekre. Ez azt jelenti, hogy az újgenerációs telefonok többsége, tehát az Apple iPohne, a Samsung, a Huawei, vagy a Google Pixele is képes a Gelileo használatára. Ez a rendszer – az uniós adatok szerint – ma 50-100 méteres pontossággal képes használóját céljához vezetni, vagy helyzetét meghatározni. A Galileo már arra is képes, hogy tájékozatlan világjárónak megmutassa, hogy az út melyik oldalán tartózkodik, hol kell átmennie a kereszteződésen, vagy épp mikor kell sávot váltani az autóval!

A Galileo jó szolgálatot tehet a segélyszolgálatoknak, segít megtalálni a vészhelyzetbe került embert, például ha eltűnik egy hegymászó, akkor felkutatása, mentése az eddigi idő töredéke alatt megoldható. Ezen kívül segít megtalálni az elkóborolt gyereket, vagy az eltévedt idős embert is, s dolgoznak már olyan program fejlesztésén is, amely révén a telefonról leadott vészjeleket a Galileo regisztrálja.

Mindent összevetve: nagy dolog, hogy Európának van egy saját navigációs rendszere, mert így az unió egyetlen országa sincs kiszolgáltatva más államoknak. Valószínű ezt ismerte fel a horvát kormány, amikor az országot átszelő, hibátlanul megépített autópályák mellett óriásplakátok tucatjain hívja fel az autósok figyelmét az új európai navigációs rendszerre. Ezt tekinthetjük az óriásplakátok békés célú felhasználásának, ami Magyarországon egyelőre ismeretlen.

Nálunk ugyanis hadiállapotok vannak. Szó sincs arról, hogy a magyar kormány a magyarok által is használható műholdas szolgáltatás népszerűsítésére vesse be az óriásplakátok rengetegét, vagy az állam által irányított sajtót, esetleg a kormány szócsöveként működtetett köztelevíziót. A kormány inkább fenntartja a hadiállapotokat, s Brüsszelt, Sorost vagy az ellenzéket igyekszik lejáratni.

A magyar kormánynak háború kell. Csak nehogy megkapja!