"A mi Európánk nem tűri, hogy a lopások következmények nélkül maradjanak"

Ujhelyi István 2019. február 17. 09:28 2019. feb. 17. 09:28

Három a magyar igazság, szokták mondani. A mi esetünkben ez most három, egymással mélyen összefüggő szót jelent: Haza, Szeretet, Európa. Ez az MSZP európai parlamenti programjának címe és filozófiai sorvezetője. Haza, mert első a magyar érdekek és értékek hazafias képviselete. Szeretet, mert elég a fideszes elit gyűlöletkeltéséből, a magyar emberek egymásnak ugrasztásából. Európa, mert hazánk jövője csak egy mélyebben együttműködő európai közösségben képzelhető el.

Az európai integráció meghatározó szerepet játszik a kontinens békéjének fenntartásában, az általános jólét és gyarapodás, az emberi és szociális jogok, valamint az európai szolidaritás garanciáinak biztosításában. Egy jól működő Európai Uniónak nincs alternatívája. Egy erős Európa megvéd a szociális krízistől, megvéd a gazdasági nehézségektől, de mindenek előtt megvéd a háborútól. Hisszük, hogy Jean Monnetnak, az EU egyik alapító atyjának igaza van: „az európai gyökerek olyan mélyek, hogy az európai eszme minden válságot, forradalmat túl fog élni”.

Mi, magyar szociáldemokraták a hétvégén döntöttünk az EP-képviselőink névsoráról és döntöttünk arról a programról – arról az európai vízióról -, amelyet a magyar embereknek kínálunk. Mi olyan Európai Uniót akarunk, amely az embert, a szociális Európát állítja a középpontba. Amely szociális és fizikai biztonságot garantál polgárainak; szorosabb, mélyebb integrációval adja meg a teljes európai közösséget érintő problémákra a közös és eredményes válaszokat. A mi Európánk nem tűri, hogy egyes kormányok megszegjék az uniós alapszerződést és semmibe vegyék az európai értékeket; nem hagyja, hogy a fejlesztési forrásokból maffiaszerű hálózatok gyarapodjanak, a lopások pedig következmények nélkül maradjanak. 

Az elmúlt évtizedben az európai döntéshozó fórumok élén jobboldali-néppárti vezetők álltak, akik nem tudtak megbirkózni a feladatokkal. Elsősorban az európai multinacionális nagyvállalatok ás a nagytőke érdekeit képviselték. Szükség van tehát a változásra, a baloldali fordulatra, a munkavállalók érdekeinek erősebb európai képviseletére. Az MSZP a szociális Európa megteremtésével garantálja a szociális és fizikai biztonságot, az azonos minimum jogokat és szolgáltatásokat. Kezdeményezzük az egységes uniós munkanélküliségi biztosítási rendszer kialakítását, amely hozzájárulhat a kevésbé fejlett országok munkabéreinek felzárkózásához és a keleti tagállamokat egyre komolyabban sújtó elvándorlás megfékezéséhez, illetve hosszú távon visszafordításához.

A szocialista képviselők azért fognak fellépni minden európai fórumon, hogy a minimálbér minden tagállamban meghaladja a szegénységi küszöböt. Az általunk javasolt szociális Európa pontos és hiteles alternatíva a Fidesz eszement rombolásával szemben. Az elitek Európája helyett az emberek Európája!