A nemzeti konzultáció után jöhet a falusi CSOK

HírKlikk 2018. december 24. 15:11 2018. dec. 24. 15:11

Már három és fél éve igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyet idén októberig mintegy 92 ezer család tudott igénybe venni, 250 milliárd forintot meghaladó összértékben.

A legfrissebb, december 1-jétől hatályos változás a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön összeghatárán emelt. Ettől a hónaptól kezdődően már az új lakást vásárló vagy házat építő családok is jogosultak akár 10 millió forintnyi, legfeljebb háromszázalékos kamatozású hitelre, a három- vagy több gyermekesek esetében pedig a kölcsön felső határát a korábbi 10-ről 15 millió forintra emelték. 

Ami a vissza nem térítendő támogatást illeti, használt lakás vásárlásához vagy meglévő ház bővítéséhez 2016 óta gyerekszámtól függően 600 ezer és 2,75 millió forint közötti összeget lehet kérelmezni, új lakás építéséhez vagy vásárlásához pedig egy gyereknél 600 ezer, két gyereknél 2,6 millió forint, három vagy több gyerek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet kérni. 

A csok bevezetésekor kettős – demográfiai és gazdasági – célt fogalmazott meg a kormány. A támogatás lényeges eleme, hogy nemcsak gyermekes családok igényelhetik azt, hanem a jövőben megszületendő gyermekekre tekintettel is kérelmezhető. Így például egy három gyereket tervező pár is élhet a 10 millió forintos csokkal és a 15 millió forintos kölcsönnel, amennyiben vállalják, hogy tíz éven belül megszületnek az utódok.

Nemsokára az otthonteremtési program további bővítése várható. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap arról beszélt, hogy a kormány a családügyi konzultáció végeredményét megvárva dönt majd a csok kiterjesztéséről, amelyen belül külön kiemelt formát jelent majd a falusi csok.

Ez utóbbi a vidéken maradást segítő program lesz. Bevezetésének ideje és feltételei még nem ismertek, annyi azonban kormányzati szereplők beszámolójából tudható, hogy az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken a felújításokra és a bővítésekre is a jelenleginél jóval bőkezűbb támogatás várható.

Forrás: Hírklikk