A NER lényege a hazafias korrupció

HírKlikk 2019. július 2. 07:46 2019. júl. 2. 07:46

Európa keleti részén oligarchák teremtik a hatalmat, vagy a hatalom oligarchákat teremt, és a jelenséget erősítik az uniós pénzek. Ennek ideje véget vetni - írta Boris Kálnoky, aki többnyire Orbán Viktor eltökélt támogatója. A cikket eredetileg a Deutsche Welle közölte, és most a Focus című hetilap átvette.

Kálnoky megemlítette, hogy Prágában százezrek tüntettek Andrej Babis miniszterelnök ellen, aki egyben az ország leggazdagabb embere, és részletezte Babis meggazdagodásának történetét, valamint az ellene felmerült gyanúkat, és azt, hogy az ügyészség június eleje óta nyomoz ellene. „Babis megtestesíti azt a módot, ahogyan Európa keleti és délkeleti részén politizálnak. A pénz hatalom, akinek pénze van, az hatalmat is akar, é akinek hatalma van, az tudja, hogy ennek biztosításához megint csak pénz kell, például sajtóorgánumok megvásárlására” - írta Kálnoky.

Ezt a fordulat után elsőként és a legjobban az átállt kommunisták értették meg. Az állami és pártvagyonból sötét utakon magánvagyon lett, az újgazdagok a régi kommunisták voltak, és arra használták fel a pénzt, hogy éveken át új szociáldemokratákként hatalmon maradjanak - például Romániában, vagy Bulgáriában. Az utánuk felemelkedett új pártok, amelyek polgárinak, vagy konzervatívnak határozták meg magukat, - mint Orbán Viktor Fidesz pártja Magyarországon -, nagyon hamar megtanulták, hogy hogyan működik a dolog. Megteremtették a saját oligarcháikat úgy hogy az állami megrendeléseket uniós támogatásokkal erősen megfűszerezve saját híveiknek adták.

Magyarországon is megvan a leghomályosabb oligarcha, Mészáros Lőrinc, akit egyszerűen „a nemzet gázszerelőjének” neveznek. Orbán Viktor régi barátjának egy kis gázszerelő vállalkozása volt, s ma Mészáros, akárcsak Babis, az ország második leggazdagabb embere. Babis kezében ott a hatalom, Mészárosnak viszont egyáltalán nincs hatalma: Orbán a kedvezményezettjeinél nem tűri meg a politikai ambíciókat: fiatalkori barátja, Simicska Lajos egyszer megpróbálta.

Mindenesetre Magyarországon nem az oligarchák határozzák meg a politikát, hanem a politika határozza meg az oligarchákat. Az oligarcha-átok egyik gyökere az EU kohéziós alapja: ezek célja a gazdasági konvergencia, és azzal az értékek - a demokrácia, a szabad piacgazdaság és a jogállamiság - konvergenciájának elősegítése. Ám ha jobban megnézzük, kiderül, hogy ezeknek az eszközöknek a jelentős részét gyakran infrastrukturális projektekre költik, és végső soron azokhoz a nyugat-európai konszernekhez folynak vissza, amelyeknél megvan a know-how, a versenyképesség és a kapacitás a közbeszerzések elnyerésére.

Ilyen értelemben tehát a kelet-európai oligarcha-járvány kialakulásának egyik oka az, hogy igyekeznek a pénzt az országban tartani. Magyarországon célzatosan építette fel a kormány azokat a politikailag lojális nagy üzletembereket, Ha úgy tetszik az afféle „hazafias korrupció” is egyben - írta Kálnoky. Hozzátette: „Ez nekem nem tetszik, és nem hiszem, hogy hosszútávon egy versenyképes gazdaság kialakulását szolgálja, ha a döntéshozók energiái teljesen arra irányulnak, hogy szubvenciókat szerezzenek”.

A szerző szerint úgy tűnik, hogy mostanra az EU-ban úgy látják, hogy az érték-konvergencia elképzelés nem működik, és a következő költségvetésben nem a legszegényebb országokat támogatják majd, hanem azokat, amelyek politikailag korrekten lépnek fel, és például befogadnak menekülteket. „Zárjuk el teljesen a pénzesőt. Ez eszköz ahhoz, hogy Brüsszel fontosabbá váljon, mint amennyire feltétlenül szükséges, és jól eltorzítja sok tagállamban a gazdasági és politikai struktúrákat.

Mi itt Kelet-Közép-Európában már majdnem felzárkóztunk a Nyugathoz, igaz, részben ezeknek a pénzeknek köszönhetően. De eljött az ideje annak, hogy olyan vállalkozási kultúrát alakítsunk ki, amely az innovációt és a merészséget díjazza, nem pedig a hatalomsóvárságot és a politikai lojalitást” - írta Kálnoky. 

Forrás: Hírklikk