A Nézőpont még mindig Tarlós győzelmében reménykedik

HírKlikk 2019. október 7. 18:40 2019. okt. 7. 18:40

Budapesten a biztosan választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, s immár 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna, Berki Krisztiánnak jelenleg nincs azonosítható szavazótábora – ez derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült kutatásából. A kormányhoz nagyon közeli intézet valódi közvélemény-kutatóktól szokatlan módon, minősíti Karácsony Gergelyt és pártját.

E felmérés szerint a budapestiek 44 százaléka gondolja, hogy Karácsony Gergely párttársainak szerepe volt a kiszivárgott beszélgetés rögzítésében (28 százalék szerint nem). A Párbeszéd politikusai által három napos késéssel bemutatott „alternatív tények” segítségével, úgy tűnik, Karácsony túléli az alkalmasságára, zuglói múltjára és a balliberális összefogás állapotára rossz fényt vető botrányt. A jelölt magyarázkodása is oka lehet, hogy a budapestiek 57 százaléka szerint nem kell visszalépnie a főpolgármester-jelöltségtől (igaz, 33 százalékuk szerint vissza kellene).

A kampány utolsó hete előtt a hivatalban lévő főpolgármester továbbra is minden mutató szerint vezet kihívói előtt. A budapestiek 67 százaléka számít Tarlós győzelmére (Karácsony esetében 18, Puzsér esetében 1 százalék), a fővárosiak 62 százaléka tartja Tarlóst alkalmasnak a városvezetésre (Karácsonyt 34, Puzsért 13 százalék), s 41 százalékuk szerint a „választási meccs” már le is futott (49 százalék szerint nem).

A Karácsony Gergely számára kedvezőtlen adatok ellenére éles küzdelem várható a célegyenesben. A Párbeszéd-politikus esetében ez a választás ugyanis a túlélésről is szól. Ebből a szempontból érdekes adat, hogy a budapestiek 25 százaléka szerint veresége esetén is budapesti politikával kellene Karácsonynak foglalkoznia (kompenzációs lista vezetőjeként biztosan bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe), míg 11 százalékuk szerint ismét országos ügyekkel, ugyanakkor a megkérdezettek 48 százaléka szerint vissza kellene vonulnia a politikától, esetleg újra szakmájában, szociológusként kellene elhelyezkednie.

A sorsdöntő hét előtt úgy tűnik, a választás után a Városházán nem lesz dolga sem Karácsonynak, sem Puzsérnak, ugyanis a választani tudó budapestiek 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna. Minden választás végeredménye a mozgósításon múlik, de Karácsonynak ez sem ad túl sok reményt. Az összes budapesti 49 százaléka Tarlóssal, 29 százaléka Karácsonnyal és 7 százaléka Puzsérral szimpatizál.