A nőnap nem ünnepnap

Nagy András 2019. március 8. 19:25 2019. márc. 8. 19:25

A nemzetközi nőnap nem ünnepnap, hanem egy olyan nap, amikor a virág meg a csokoládé mellett arról kell beszélni, hol tart a nők esélyegyenlőségi küzdelme itthon és a világban - nyilatkozta Tüttő Kata az ATV Start című műsorában pénteken.

Volt-e már női politikusként megkülönböztetésben része? Ez volt az első kérdés, amit a szocialista EP-képviselőjelölt, az MSZP elnökségi tagja kapott a műsorban. Tüttő erre azt mondta, nagyon más nőként politizálni, a nőnap pedig nem ünnep, hanem egy olyan nap, amikor a virág meg a csokoládé mellett arról kell beszélni, hol tart a nők esélyegyenlőségi küzdelme itthon és a világban.

Jó, hogy beszélünk a nőket megillető azonos bérekről, de beszélni kell a gondoskodási válságról is, vagyis arról, hogy mennyire egyenlőtlenül oszlik meg az otthoni munka a nők és a férfiak között. A gyerekekről vagy az idős családtagokról való gondoskodás még mindig szinte kizárólag a nők feladata, és miközben ez nekik évi 800 óra pluszmunkát jelent számukra – hívta fel a figyelmet.

Ha valóban szeretnénk boldogabb családokat, és szeretnénk, hogy több gyermek szülessen, akkor ezekben a nem fizetett munkákban kellene elsősorban besegíteni a nőknek Tüttő Kata szerint. Ez az évi 800 óra nem fizetett túlmunka ugyanis a nők szabadidejéből, vagy a fizetett munkaidejükből vesz el, ami miatt később a nyugdíjuk is jóval alacsonyabb lesz.

Egy nő ma az Európai Unióban 40 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthat, mint egy férfi – erről is beszélni kell a szocialista politikus szerint, ha nem is a virág helyett, hanem amellett. Vagy például arról, hogy a legjobban fizetett és legrugalmasabban végezhető munkakörökben, például az informatikai területen Magyarországon elképesztően alacsony, alig 10 százalék a női szakemberek aránya.

Tüttő a műsorban egyébként felajánlotta az ATV szerkesztőitől nőnap alkalmából kapott csokoládéját a csatorna munkatársainak, mondván: ők nap mint nap sokat tesznek a női politikusok láthatóságáért.