A Párbeszéd kitart az ellenzéki együttműködés szövetsége mellett

HírKlikk 2020. január 22. 19:05 2020. jan. 22. 19:05

Szabó Tímea, a párt társelnöke megerősítette, hogy a tavaly létrejött és sikeres ellenzéki összefogással képzelik el továbbra is a jövőjüket, aminek egyaránt része az LMP is, az MSZP is.

Különösebb előjelek nélkül, váratlan politikai fordulatként robbant Karácsony Gergely főpolgármester a Mozgó Világnak adott legutóbbi interjújában olvasható felvetés, hogy nem zárkózna el egy LMP-Párbeszéd egyesüléstől, mivel „egy csomó olyan ok már megszűnt, ami a Párbeszéd és az LMP különállását indokolta”.

A meglepő hírt az LMP részéről Ungár Péter is nyitottságáról biztosította, holott mind Karácsony, mind Szabó Tímea innen kilépve alapították meg 2013-ban a Párbeszéd Magyarországért, később szimplán Párbeszéd nevű, „az LMP-nél is zöldebb” formációjukat.

Azonnal beindult a politikai pletykagyár, hogy a két, csekély népszerűséggel bandukoló kispárt így közösen megizmosodva tervezné kivezetni önmagát a baloldali szorításból, Karácsony jelen népszerűségére szálkásítva, egy innovatív új politikai közösség önállósulásaként.

Az érintettek közül a legkevesebbet Szabó Tímea nyilatkozott minderről az elmúlt két napban, holott a Párbeszéd társelnökeként stratégiai jelentőségű, amit egyelőre disszonáns szenzációként tálal a sajtó. Pedig igen fontos kérdés annak tisztázása, amit Ungár Péter is meglebegtetett, hogy a tervezett utódpárt maradhat-e olyan szoros kapcsolatban az MSZP-vel, mint most a Párbeszéd. Az ugyanis már történelmi tény, hogy Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelme az MSZP-vel közös, szoros együttműködésből vált sikersztorivá.

Felmerül a kérdés, hogy az eddig kialakult össz-ellenzéki együttműködést mennyiben befolyásolhatja a Momentum és a DK megerősödésén felbuzdult frigy szándéka, a két párt egyesülése ambicionálja-e például az MSZP-től történő fokozatos eltávolodást...? Miután ma többszöri megkeresésünk ellenére sem sikerült elérni a Párbeszéd társelnökét, a Klubrádiónak tegnap adott interjújából azt a választ szűrhetjük le, hogy kérdésünkre a válasz egyértelmű nem.

Sőt: örömmel üdvözölte, hogy a 2018-as ellenállásával szakítva, az LMP is hajlandó lett az ellenzéki összefogás erős láncszemévé válni a tavaly őszi választásra, aminek országos siker lett az eredménye. Aláhúzta, hogy ez a siker nem jöhetett volna létre, ha nincs az egységes ellenzéki fellépés, ami nélkül a jövő politizálása sem lehet sikeres.  

Kiemelte, hogy a Párbeszédnek változatlanul fontos az MSZP-vel való szövetség, hiszen a pártja baloldali zöldpártként továbbra is baloldali programot képvisel. A zöldprogramot viszont a jelenleg kialakult helyzetben erőteljesebben tudják képviselni az LMP elképzeléseivel fuzionálva. Mindez semmiben sem befolyásolja hátrányosan sőt, meglátása szerint, tovább erősíti a közös ellenzéki együttműködést, az ősszel jelentős sikert gyümölcsöző egy ellenzéki jelölt egy fideszes ellen történt kiállását.  

Forrás: Hírklikk