A pimasz önkény újabb jele

Lovász Péter 2019. október 11. 11:42 2019. okt. 11. 11:42

A nagyságos és méltóságos Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nem hosszabbítja meg a Civil Rádió frekvencia-használati jogát. Az adó szerződése hét év után mostanában lejár, s minthogy a rádió megbocsáthatatlan jogsértéseket követett el, működési engedélye a médiatörvény alapján nem hosszabbítható meg. A székesfehérvári Vörösmarty Rádió is elhallgat - ugyanezen okból. A jogrend helyreállt, ismét győzött a sajtószabadság.

Egy rádióadó sokféleképpen követhet el jogsértéseket, ez laikus hallgató számára is világos. A törvény például előírja, hogy a rádióknak az üres fecsegés, hiób hírek terjesztése és felesleges politizálás helyett milyen időarányokban kell értékes hírműsort sugároznia. A jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók (legalább 15 százalékos közönségarány) rádió- és tévéadók számára a törvény a kötelező  hírszolgáltatáson felül egyéb műsorkvótákat is előír.  A kereskedelmi televíziók műsorának több mint felét európai, több mint harmadát magyar műveknek kell kitenniük. A zenei rádióadások műsoridejének legalább 35 százalékában magyar műveket kell sugározni. Ezeknek minimum egynegyede öt évnél nem régebbi zenemű, illetve hangfelvétel kell legyen. A törvény reklámadások idejét is korlátozza.

Amint látható, e szigorú és feltétlenül a közönség érdekeit szolgáló előírások megsértése nagyon is könnyen lehetséges, mert a szerkesztők holmi liberális indíttatású fondorlatokkal adásról adásra igyekeznek esetleg tényeket becsempészni a sugárzott hírek közé, vagy divatos külhoni muzsikát elrejteni a zenei műsorokban, - arról nem is beszélve, hogy rendre meghosszabbíthatják a reklámidőt egy-két másodperccel. A törvénysértéseket pedig meg kell torolni. Aki hallgatta és kedvelte a két adót, az tudja, hogy immár megengedhetetlenül túlléptek minden határt. Talán az Alaptörvény alapján azt hitték, hogy a hír szent, a vélemény szabad Magyarországon. No hát egy fenét! Adásba az kerülhet szabadon, amit szabad adásba adni. A hivatal őrei pedig nyilván számlálják a jogsértő perceket azzal a megszokott sunyi, pimasz önkénnyel, amely a már születésekor gyalázatos írott jogot használja takarónak a független sajtóval szembeni nyers visszaélések leplezéséhez.

A médiatörvény idei módosítása persze kifejezetten védelmezi a helyesen, jogszerűen működő szabad sajtót. A pályázatok révén eddig megszerezhető 7 éves jogosultsági időt 10 évre növeli így aki frekvenciához jut, az hosszabb működéssel számolhat. A Médiatanács áldását élvező adók így 7+10 évre szerezhetnek adási engedélyt. Lehet találgatni, hogy melyek ezek az adók.

Amúgy pedig csak ide illesztünk egy szerény megjegyzést: a Médiatanács és a magas hivatal, az NMHH (autonóm államigazgatási szerv!) elnökét a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre, a testületnek csak kormánypárti tagjai vannak, s Karas Mónika elnök-asszony a törvény augusztusi módosítása szerint havi 4 millió, évi 48 millió forintos javadalmazásért őrködik a magyar sajtó szabadságán.