"A rabszolgatörvény felkavarja Magyarországot”

HírKlikk 2018. december 12. 17:00 2018. dec. 12. 17:00

Nyugati lapok szerint újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország az autokráciához vezető úton a közigazgatási bíróságokról szóló törvénnyel.

A szintén ma elfogadott és vitatott másik törvény, a túlóraszám növelése „felkavarja Magyarországot”, a kormány azonban ebben a kérdésben sem enged. Orbán olyan messze viszi Magyarországot, ahonnan már nincs visszatérés –  címmel közölt terjedelmes cikket a Bloomberg annak kapcsán, hogy a magyar parlament ma megszavazta a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot.
 
Az amerikai hírügynökség szerint a törvény tovább erősíti majd a magyar miniszterelnök befolyását az igazságügyi rendszer felett. 2019-től ugyanis megvonják a Kúria hatáskörét a közigazgatási ügyekben, és átadják azt az új közigazgatási bíróságoknak, amelyeket az igazságügyi miniszter fog felügyelni.
 
„Orbán Viktor hosszú menetelése az egyeduralom felé az Európai Unió szívében újabb mérföldkőhöz érkezik”
 
– jegyzi meg a Bloomberg.
 
A hírportál arra is emlékeztet, hogy a Fidesz áprilisi, sorrendben harmadik kétharmados választási győzelmének köszönhetően a mai szavazás csupán formalitás. Orbán Viktor felhatalmazva érzi magát, hogy folytassa a NATO-tagország átalakítását illiberális állammá a putyini Oroszország mintájára. Ezzel szembe megy Brüsszellel, amely szeretné megtartani az EU-nak, mint a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjának az egységét.
 
A Bloomberg idézi Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki szerint tiszteletben tartják a bírói függetlenség és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ugyanakkor nagyobb politikai felelősséget kell vállalnia a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban. Ő fogja kiválasztani az új bírákat, és ő ellenőrzi az intézmény költségvetését.
 
Az amerikai hírportál felsorolja az Orbán-kormány egyéb aktuális ügyeit is (CEU, Nikola Gruevszki, új jobboldali médiabirodalom), és megjegyzi: a magyar kormányfőt sem az EU fenyegetése a szankciókkal, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el - szemlézte a Privátbankár.hu.
 
Több nyugati lap foglalkozik a túlóratörvénnyel is, amelyet – botrányos körülmények között – szintén ma szavazott meg az Országgyűlés. A Handelsblatt például „400 túlóra évente – a rabszolgatörvény felkavarja Magyarországot” címmel számol be a történésekről.
Forrás: Privátbankár