A republikánus döntés után sem dőlhet hátra Európa

HírKlikk 2024. április 23. 16:50 2024. ápr. 23. 16:50

Amerika ugyan afelé tart, hogy felújítsa Ukrajna megsegítését, de hiba lenne, ha ennek láttán Európa hátra dőlne, mert nagyon oda kell figyelni az ideológiára is, amit Trump hívei képviselnek a republikánus oldalon. A szombati törvényhozási vereség után ugyanis bizonyosan rákapcsolnak, hogy megszerezzék a vezetést a párton belül. És az úgynevezett Új Jobboldal számára az eszme fontosabb a hatalomnál.

Ezt fejtette ki a Financial Times vendégkommentárjában Constanze Stelzenmüller, a Brookings Intézet vezető munkatársa. Mint rámutatott, ezen körök kizárólagos célja, hogy Amerika alkotmányos rendjéből illiberális demokráciát csináljanak, á la Orbán.

Van elképzelésük Európáról is, ám ott a feljövő jobboldal jelenti az egyetlen szövetségest számukra. Utóbbi immár belülről akarja megváltoztatni az EU-t, letett a kilépésről. És június után fontos posztokhoz juthat a Bizottságban, fokozottan beleszólhat a közösségi politikába. A NatCon-konferenciák (mint amely körül a minap botrány tört ki Brüsszelben – a szerk.) arra szolgálnak, hogy hidat építsenek a kemény amerikai, illetve európai jobboldal között.

Ezért Európa bölcsen teszi, ha tanulmányozza, mit akar az amerikai jobboldal ideológiai előőrse. Hogy soraiban nemzedéki váltás zajlik, és hogy kik a barátai az öreg földrészen. Ugyanis akkor is fontos szereplő marad, ha jelöltje kikap novemberben.