A sárga mellényes tüntetők megtámadták a luxusmárkák boltjait

HírKlikk 2019. március 16. 19:03 2019. márc. 16. 19:03

Az elmúlt hetek békés hétvégi tüntetései után szombaton ismét erőszakba torkollott Párizsban a francia kormány- és elitellenes sárga mellényes tüntetők megmozdulása. A tüntetők 18. alkalommal vonultak utcára. Kirakatokat törtek be, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg.

A Champs-Elysées sugárúton már délelőtt 11 órakor összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett fekete ruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között.

A sárga mellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

A negyedik hónapja tartó megmozdulás 18. tüntetése az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégékre emlékeztetett.

A francia hírességek és politikusok által előszeretettel látogatott Fouquet's étterembe betörtek a vandálok betörtek, feldöntötték az asztalokat és amit értek, széttörtek.

A luxusboltok betört kirakatai közelében feketébe öltözött, kapucnis fiatalok felszedték az utcaköveket és azokkal dobálták a rendőröket, akik folyamatosan könnygázzal válaszoltak, miközben mások egy újságosbódét és egy bankfiókot is felgyújtottak.

Az épületben, - amelynek aljában található a bank - 11-en könnyebben megsérültek a kiürítés során, köztük két rendőr. Egy anyát és kisgyermekét a lángokban álló második emeletről hoztak le a rendőrök.

A helyszíni tudósítások szerint a békés mellényesek tétlenül nézték a közéjük keveredő rendbontókat, de tudósításokban nem ítélték el őket, megállapították, hogy a kormány decemberben is csak az erőszaknak köszönhetően engedett egyes követeléseiknek. 

"Az emberek egy jelentős része kizárólag rombolni ment ma utcára" - mondta Christophe Castaner belügyminiszter, aki szerint a 7-8 ezer békés tüntető közé mintegy 1500 rendbontó keveredett Párizsban. Délután 2 óráig 82 embert állítottak elő Párizsban.

Forrás: MTI/Hírklikk