A szülőkkel akarták kifizettetni az iskolaudvar térkövezését

HírKlikk 2019. május 13. 08:22 2019. máj. 13. 08:22

Térkőjegyeket bocsátott ki a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola, hogy le tudják burkolni az intézmény udvarát. Ezer, ötezer és tízezer forintos címletekben lehetett megváltani a hozzájárulást a „tanulói környezet szebbé tételéhez”, elvileg önkéntes alapon.

Nem értem, hogy egy állami fenntartású iskolában miért a szülőktől kell összetarhálni a pénzt? Miért nem futja a befizetett adónkból arra, hogy a gyerekeink normális körülmények között tanuljanak – panaszolta egy édesapa, aki megkereste a Népszavát a történettel.

A lap megkérdezte a Kisvárdai Tankerületi Központot, miért kell a szülők anyagi támogatását kérni egy térkőburkolathoz. Pásztor Gyula Csabáné tankerületi igazgató közölte, hogy ők 2017. január elseje óta fenntartói a Vári Emil Általános Iskolának, s ez idő alatt több mint 207 millió forintból fejlesztették az intézményt. Ebből az intézmény költségvetésének terhére mintegy 82 millió forintot, uniós pénzből pedig több mint 125 millió forintot költöttek az iskola infrastrukturális beruházásaira. Vagyis - jegyzi meg a lap - ezek szerint az állam saját forrásból nem áldozott pénzt az intézményre.

Az igazgató hozzátette: a Kisvárdai Tankerületi Központ nem kívánja korlátozni az intézményekben működő szülői szervezetek önálló döntéseit. Ebből úgy tűnik, mintha szülők kezdeményezték volna a téglajegy bevezetését, azonban a lap információi szerint ők az igazgató utasítására kezdték el a térkőjegyek árusítását, a szülők is tőlük hallottak az akcióról.

Forrás: Népszava