"A tanársztrájk nem időszerű"

Nagy András 2019. május 28. 19:03 2019. máj. 28. 19:03

Mégsem lesz országos, sőt semmilyen munkabeszüntetés holnap az iskolákban, holott a hónap elején a szakszervezeti vezetők még „nagy pedagógussztrájkot” hirdettek meg. Az ok prózai: nem sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásokról.

Általános pedagógus munkabeszüntetést szervez május 29-ére, a hazai kompetenciamérés napjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – jelentette be Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke május elsején a Városligetben. Ehhez képest tegnap kiderült, hogy mégsem lesz munkabeszüntetés, nem hogy általánosan, de az ország egyetlen általános iskolájában sem.

Ennek oka a PDSZ közlése szerint egyszerűen az, hogy hiába küldtek valamennyi tankerületnek megállapodás-tervezetet a még elégséges szolgáltatásokról, gyakorlatilag mindenhonnan azt a választ kapták, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk nem időszerű, így egyetlen aláírt megállapodás sem érkezett vissza a szakszervezethez.

A tankerületek reakciója azért elgondolkodtató. Ha ugyanis már egy olyan szakmában, mint az oktatás sem lehet megegyezni az elégséges szolgáltatásokról, mit várhatnak az olyan, életmentő ágazatok dolgozói, mint az orvosok és ápolók, a tűzoltók, a rendvédelmi szerveknél szolgálók esetében? De gondolhatunk akár az önkormányzatok és más hivatalok napi működését biztosító közalkalmazottakra is.

Pedig a fenti ágazatok dolgozói mellett lenne bőven okuk holnap demonstrálni a magyar tanároknak is. Évek óta hangoztatott követeléseik között elsősorban az anyagi megbecsülésükre vonatkozót lehet kiemelni, de számos szakmai kifogást is megfogalmaztak az elmúlt években, ennek demonstrálására hirdették a sztrájkot a szerdai tudásszint-felmérésre.

Az persze kérdés, hogy a fentiek tükrében jó ötlet volt-e épp az éves kompetenciamérés napjára hirdetni a sztrájkot, ezzel ugyanis láthatóan ziccerhelyzetbe hozták azokat a kormányzat által kinevezett tankerületi vezetőket, akik nyilván nem hajlanak a munkabeszüntetésre.

A PDSZ egyébként korábban 4 pontban fogalmazta meg a követeléseit. Ezek a közalkalmazotti fizetésemelés, az óraszám heti 22 tanórára való visszaállítása, a pedagógusbérek mindenkori minimálbérhez kötése, valamint a sztrájktörvény módosítása, hogy törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre.

Ma egy átlagos pedagógus, hacsak nem rendelkezik a magasabb (II-es) besorolással, illetve a legmagasabb fokozatú diplomával, bőven bruttó 300 ezer forint alatt keres a bértábla szerint. Hogy ez sok vagy sem, annak eldöntésére nem vállalkozunk, mindenesetre munkaerőpiaci hírek szerint egy keresettebb takarítócég alkalmazottja ma a magyar fővárosban már szinte ugyanennyit hazavihet havonta. Nettóban.