A tiszta kéz és becsület nem számít

Németh Péter 2019. október 13. 12:16 2019. okt. 13. 12:16

A Fidesz néhány nap bizonytalankodás után magára fog találni – ezt állítja Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke. Szerinte a Borkai-ügy mögött megjelenő korrupciós ügyek sem fogják tisztábbá tenni a közéletet; Magyarországon a közvélemény ehhez van szokva a politikusoktól. Ami pedig az ügy szexuális részét illeti: a politikai szereplők sem jobbak az átlagembernél, nekik legfeljebb több lehetőségük nyílik…

- A kampányban tapasztalható változás, a magánélet tabu-jellegének felrúgása, mennyire fogja átírni a társadalmi moralitást?

-  Nem hiszem, hogy bármilyen változásra számíthatunk vagy kellene, hogy számítsunk. A tömegdemokráciák korában nincs magánéletük a politikusoknak, akik azonban semmivel nem jobb, sőt esetenként rosszabb emberek, mint az átlag. Így aztán ők is éppúgy "engednek a csábításnak", mint sokan mások, sőt talán még inkább, hiszen a lehetőségeik is nagyobbak. Még csak nem is magyar sajátosságról beszélünk; a világ politikatörténete tele van ilyen esetekkel; hirtelen csak az angolszász világból jutnak eszembe példák, mint Profumo brit hadügyminiszter, Bill Clinton vagy előtte a szintén demokrata Gary Hart, akinek az elnökségébe került egy házasságon kívüli affér.

- A Borkai-ügy mögött felfeslő korrupciók alkalmasak lesznek arra, hogy tisztábbá tegyék a gazdasági ügyleteket?

- A Borkai ügy korrupciós vonulata szerintem semmilyen újdonságot nem jelent a választópolgár számára, és itt a politikai spektrum bármely oldaláról beszélhetünk. Épp ellenkezőleg, ehhez van szokva, ezt várja a politikusoktól manapság - sajnos. Az elmúlt évtizedekben - Magyarországon legalábbis biztosan - a tiszta kéz és a becsület nem tartozik a legfontosabb elvárt politikusi erények közé.

- A Fideszben érzékelhető zavar átmeneti tünet, vagy tartósan rászámoltak a kormánypártra?

-  A Fidesz hatalomtechnikai és tömegkommunikációs értelemben rendkívül professzionális gépezet, amelyet azonban időről időre érhetnek meglepetések. A tapasztalat eddig azt mutatja, hogy ilyen esetekben néhány napos bizonytalankodás után mindig magára talál. Szerintem ez most sem lesz másként.