A volt cseh külügyminiszter szerint Orbánt a pénz tartja hatalomban

HírKlikk 2019. augusztus 5. 13:13 2019. aug. 5. 13:13

A volt cseh külügyminiszter úgy gondolja, hogy Orbán Viktor tehetséges politikus, nagyon ügyesen játszik az érzelmeken – egészen addig, amíg nem áll fejre a gazdaság. De addig bizonyosan kormányon marad.

Karl Schwarzenberg, aki a közép-európai szellem nagy híve, azt mondja, hogy 30 évvel a rendszerváltás után Orbán és köre enyhén szólva is bevette magát a hatalomba - írja a Der Standard cikkét szemléző Népszava

Lengyelország meglehetősen tekintélyelvű, de még Kaczynski legádázabb ellenségei sem állítják, hogy bármit lopott volna. Nacionalista, ám nem bűnöző. Csehországban és Szlovákiában vacak a helyzet: oligarchák egyszerűen kisajátítják a két országot, jelen vannak a fasiszták, igaz, ők messze nem olyan erősek, mint a Jobbik. Bántják a szemet és a fület, de nem veszélyesek.

Ezzel együtt a régióban immár nem zárnak be senkit sem. Magyarországot leszámítva mindenütt nagymértékben érvényesül a szólásszabadság, utóbbi lehangoló, viszont még mindig jobb, mint a szocializmus. De hát egy diktatúra után nehéz annak a szellemi és egyéb örökségétől megszabadulni.

Schwarzenberg ezzel együtt időnként derűlátó, például amikor azt látja, mi történik Szlovákiában. Hiszen ott korán kialakult az igazi polgári társadalom és most egy liberális államfőt választottak. Lengyelországban nem rokonszenves a rendszer, de nem diktatúra. A 82 éves politikus szükségesnek tartja, hogy az EU gyakoroljon nyomást Közép-Európára, mert nem szabad megengedni, hogy itt bármi megtörténjen.

Ezzel együtt jó irányt vehetnek a dolgok, hacsak nem történik valami erőszakos dolog. Mert, ha adott esetben valamilyen jelentősebb viszály robban ki a Közel-Keleten, akkor lehet, hogy errefelé valaki le akar csapni a lehetőségre.

Forrás: Népszava