A XXI. Század Intézet és Schmidt Mária igazi arca…

Kardos Ernő 2019. augusztus 29. 08:44 2019. aug. 29. 08:44

Még belegondolni is rossz, hogy a XXI. század problémáinak elemzése a következő hetekben teljesen szünetel majd. Az előttünk álló 70-80 év tudományos elemzése, a társadalmi és gazdasági trendek kutatása október 13-ig szinte teljesen leáll. A jóformán behozhatatlannak tűnő elmaradás azért következik be, mert a Schmidt Mária főigazgató által vezetett intézet csaknem valamennyi munkatársa - köztük Lánczi Tamás igazgató is - váratlanul és puccszerűen, azonnal hatállyal, indoklás nélkül felmondta a munkaviszonyát.

Meglepő, hogy erre Schmidt főigazgató-asszony közleményében azt hangsúlyozta, hogy az az önkormányzati választások előtt távozó munkatársak kockáztatják a XXI. Század Intézet tevékenységét. Kicsit ugyan rácsodálkozhatunk, hogy mi a csuda köze lehet a tudományos intézet jövőbe mutató kutatásainak ahhoz, hogy Tarlós vagy Karácsony lesz-e a befutó? Vagy mi lesz a nagyhangú Puzsérral, nem beszélve Berki Krisztián politikai tündökléséről, mint olyanról. Mindenesetre úgy gondoltuk, hogy érdemes áttekinteni a veszélybe került XXI. Század Intézet honlapját.

Nos, némi meglepetés azért ért bennünket, ugyanis a tetszetős internetes oldal nyitó lapján valóban nem a következő ötven-száz év klímaváltozásról, az egészségügy teljes átszervezésének koncepciójáról, vagy az oktatás jövőt formáló tevékenységéről írott tudományos elemzések találhatóak, hanem egy kép Karácsony Gergelyről, s a mögötte felsorakozó ellenzéki vezérkarról. A XXI. Század Intézet e néhány soros – tudományosnak nem tekinthető – cikke arról szólt, hogy „indul az ellenzéki belharcok újabb fordulója”.

Ugyanezt a témát a kormánypárti lapok már a múlt héten feldolgozták. Ahogy a következő, tudományosnak szintén nem nevezhető elemzés is meglehetősen poros, amely szerint „Gyurcsány fog diktálni az ellenzéki castingon.” Ehhez a cikkhez a kormánysajtó gyakorlatának megfelelően választottak egy előnytelen képet a DK elnökéről, Gyurcsány Ferencről. Mindössze ez a két írásmű született az önkormányzati választás elemzéseként.

A honlapon szerepel még a Politikatörténeti Intézetből (értsd: a baloldali politika műhelyéből) idecsábított Galló Béla, aki szerint a 21. századi baloldal nem tud válaszokat adni a 21. századi problémákra. A szerző egy nyolc perc körüli videóban meglehetősen felszínes érveléssel próbálja víz alá nyomni egykori kenyéradó gazdáit.

Van még írás a XXI. század honlapján Kiszelly Zoltán politológus tollából, amelynek a címe - „Brüsszel Gyurcsánynéval üzent” - szintén nem tűnik tudományosnak. Érdemes megjegyezni, hogy a szerző Kiszelly a politikai tudományok doktora, aki tanult néhány európai és amerikai egyetemen. Ezért kicsit meglepő, hogy saját hangja helyett a fideszes kormánysajtó retorikával sajnálkozik azon, hogy a távozó brüsszeli bizottság bezzeg nem fizeti meg a magyar kormány kerítésre költött tízmilliárdjait, noha ezzel állította meg a magyar kormány a tömeges migrációt. Ír még Kiszelly tanár úr a civilekről, illetve a Soros-hálózatról, a nemzeti konzultációról is.

Van ugyan iromány a klímakatasztrófáról és a felmelegedésről, de már a címe is elárulja a dolgozat mélységét: Ki nyerhet a klíma pánikon?  Érthetetlen módon foglalkoznak a XX. századi rendszerváltásról, de külön vizsgálják 89-90-es éveket, és külön a rendszerváltást.

Korábbi írásokat, tanulmányokat hiába keresünk. Így nem is érdemes folytatni a honlap böngészését, mert már az eddigiekből kiderül, hogy brutális, napi kormánypropaganda teríti be a közpénzből fenntartott XXI. Század Intézet internetes felületét. S ezt a munkát nem tudják folytatni a távozó munkatársak. 

Viszont aki a honlapon tudományos jellegű írásokat keresne a század problémáiról, az bizonyosan csalódni fog. A 19 éve működő intézet archívuma üres, vagyis „feltöltés alatt”. Ilyen módon talán eltüntethető a Fidesz minden pálfordulása, a liberalizmustól az illiberalizmusig tartó út összes állomása. Apropó: a „rendszerváltoztatás” utáni Magyarország liberális apostolairól Megyery Gerda programigazgató úgy elmélkedik, hogy Orbán Viktort még csak meg sem említi….

Ami pedig a munkatársak felmondását, s gyors távozását illeti, talán nem is kerül majd ki a honlapra. Szegény XXI. század…!